Máte horké uhorky? Takto dosiahnete, že úroda obľúbenej zeleniny nezhorkne!

Tieto triky pri pestovaní uhoriek ocení každý záhradkár. Užite si šťavnatú úrodu uhoriek bez horkej chuti! :-)

Domáce uhorky sú v našej krajine veľmi rozšírenou plodinou. Ich pestovanie nie je náročné a keď začnú rodiť, môžeme sa tešiť na poriadnu zásobu čerstvej domácej zeleniny. Jediné, čo nám dokáže prekaziť radosť z bohatej úrody je výrazne horká chuť, ktorú cítime najmä okolo stopky, vo vrchnej časti uhorky.

Čo nepríjemnú horkosť spôsobuje a ako zabrániť tomu, aby úroda uhoriek zhorkla?

Horkosť uhoriek sa môže týkať mnohých odrôd uhoriek okrem špeciálnych „geneticky nehorknúcich“ uhoriek, v ktorých sa nedokážu tvoriť látky produkujúce horkastú chuť.

Pôvodcom horkej chuti však nie je samotná odroda, ale skôr podmienky, počas ktorých plod rastie. Najhoršie sú takzvané stresujúce podmienky, kedy sa rapídne menia teploty počas dňa a noci, prichádza prudké ochladenie vystriedané horúcim počasím.

Ak majú uhorky počas rastu zabezpečené stabilné podmienky bez výrazných výkyvov, je veľmi nepravdepodobné, že bude zrelý plod horký. Horkosť spôsobujú látky, ktoré sa v rastline hromadia vplyvom stresu – ide o akýsi typ obrannej reakcie. Stres najčastejšie vyvolávajú zmeny teplôt, nedostatok vlahy alebo choroba či napadnutie škodcami“, uviedol záhradkár a poradca pre pestovateľov Milan Žilinský.

Ako horkosti zabrániť?

Samozrejme, vrtochom počasia sa zabrániť nedá, keď však budete vedieť, že má prísť prudké ochladenie, uhorky je dobré prikryť netkanou ochrannou textíliou.

Tiež dávajte pozor na teplotné šoky, ktoré rastline môžete spôsobiť vy. Nikdy nezalievajte uhorky studenou vodou zo studne, ale dostatočne odležanou či dažďovou vodou. Zalievajte navečer alebo v ranných hodinách.

Problémom môže byť aj príliš vysoká dávka hnojiva. Hnojenie uhoriek je samozrejme prospešné, ale vždy vsaďte na menšie dávky hnojiva, ktoré budete aplikovať častejšie. Veľké nárazové dávky môžu prispieť k produkcii cucurbitaceinov, ktoré horkosť spôsobujú.

Cucumber-near-maturity

Dostatok vlahy je pre uhorky veľmi dôležitý, nenechajte preto pôdu nikdy celkom uschnúť – predovšetkým v pbdobí, keď uhorka kvitne. Zemina by nikdy nemala byť suchá do hĺbky viac ako 6 cm.

Horkasté uhorky môžete využiť napríklad na zaváranie. Keď prejdu varom, horkosť sa stratí a kvalitu zaváraných uhoriek tak horkosť neovplyvní.

zdroj: harvestotable

Dnes najobľúbenejšie