Skvelé, rýchle a jednoduché jedlo. Vyskúšajte zemiakové placky trochu inak – na fínsky spôsob.
Potrebujeme:
5-6 väčších zemiakov
1 vajce
100 g hladkej múky
1 lyžicu rastlinného oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 vajce na potretie
Postup:
Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode domäkka. Potom scedíme necháme vychladnúť a roztlačíme ako na klasickú zemiakovú kašu. Pridáme olej, korenie, vajce, múku a vypracujeme hladké zemiakové cesto.
Pracovnú dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rozváľkame ho na tenký plát a vykrajujeme z neho jednotlivé placky. Povrch placiek popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (povrch placiek môžeme posypať semienkami podľa chuti).
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým povrch placiek nie je zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk