Výborné rožteky z majonézy. Naučila som sa ich robiť u svokry na Morave a mali veľký úspech. Odporúčam.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
2 kocky čerstvého droždia
500 ml vlažného mlieka
250 g majonézy
3 lyžičky kr. cukru
2,5 lyžičky soli
Môžete aj posypať soľou alebo semienkami
Na potretie:
Bielko
Postup:
Z asi 200 ml vlažného mlieka, droždia a časti cukru pripravíme kvások. Keď podrastie, zmiešame s ostatnými prísadami v miske – múkou, zvyšným mliekom, cukrom, majonézou, a soľou. Vypracujeme cesto, ktoré je vláčne, hladké a nelepivé.
Cesto kysne trochu pomalšie, ale stojí si za to počkať, cesto je naozaj výborné.Keď zväčší svoj objem 2x, je pripravené.
Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti a každú postupne rozvaľkáme do tvaru kruhu, narežeme na osminky a zrolujeme (od širšej časti smerom k špicu). Rožteky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje, necháme ešte podkysnúť. Nakoniec potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :)