Netušila som, že taká skvelá torta môže byť pripravená tak jednoducho a rýchlo. Rýchle cesto zo Salka pripravíte jednoducho – na panvici, potriete krémom a nakoniec posypete orechmi. A božská pochúťka je na svete. Navyše, môžete si vybrať z dvoch skvelých variant krému.
Potrebujeme:
Cesto:
3 hrnčeky hladkej múky
400 g Salka
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku octu alebo citrónovej šťavy
Krém č. 1 – bez vajec
650 ml mlieka
2 bal. vanilkového pudingu
250 ml bieleho jogurtu
¾ -1 šálku kryštálového cukru (prípadne podľa chuti)
Vanilkovú arómu podľa chuti
Krém č. 2 – so žĺtkami
¼ šálky hladkej múky
750 ml mlieka
1 šálku kryštálového cukru, prípadne podľa chuti
Vanilkovú arómu
3 žĺtky
150 g zmäknutého masla
Postup:
3 šálky múky zmiešame so Salkom a sódou zmiešanou s kyselinou (octom alebo citrónovou šťavou). Vypracujeme pružné cesto.
Cesto rozdelíme na 8 rovnakých kusov a každý vyformujeme do tvaru placky. Placky pečieme na neprilnavej panvici 1 minútu z každej strany.
Placky orežeme tak, aby mali rovné okraje a boli približne rovnakej veľkosti – ja som orezávala podľa taniera.
Teraz si pripravíme krém, môžete si vybrať z jednoduchšej verzie bez vajec, alebo verziu so žĺtkami.
Jednoduchší krém: Z mlieka, časti cukru a pudingových práškov uvaríme puding. Puding necháme vychladnúť a potom doň vmiešame jogurt, do ktorého sme pridali zvyšný cukor. Krém vložíme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
Krém so žĺtkami: ¼ šálky múky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a preložíme na plameň. Varíme, kým zmes nezačne hustnúť. Zložíme z plameňa a hneď (do horúcej zmesi) po jednom vmiešame žĺtky a následne aj zmäknuté maslo.
Krém, ktorý sme si pripravili vrstvíme na pláty a takýmto spôsobom vyskladáme tortu. Trochu krému si odložíme bokom na potretie strán torty, aby na nich držala posýpka. Posypeme drvenými orechmi alebo orechovou drobenkou vytvorenou z mletých orechov, masla a cukru.
Môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom