Výborný recept, ktorý určite oceníte pri vytváraní sladkých dekorácií a zdobenia na domáce dezerty. Sladké kvety, milé postavičky alebo pokrytie celého povrchu torty
Potrebujeme:
Na pokrytie povrchu:
150 g sušeného mlieka
150 g práškového cukru
100 g Salka
2 lyžice citrónovej šťavy
Na modelovanie ozdôb a postavičiek (hmota je hustejšia):
100 g práškového cukru
100 g sušeného mlieka
50 g Salka
Trochu citrónovej šťavy
Potravinárske farbivo podľa výberu
Postup:
Sušené mlieko preosejte a rovnako aj práškový cukor, aby ste získali sypkú zmes celkom bez hrudiek. Cukor aj sušené mlieko zmiešame a pomaly pridávame kondenzované mlieko. Vymiešame jednotnú hmotu, ktorá sa nelepí na ruky. Potom pridáme aj citrónovú šťavu a vymiesime jednotnú hmotu. Ak sa vám hmota zdá príliš lepivá a riadka pridáme ešte trochu cukru a sušeného prášku (dôležité je obe prísady pridať v rovnakom pomere).
Najlepšie je hmotu nechať odležať 12 hodín v chladničke, vtedy sa s ňou pracuje najlepšie.
Skôr, ako budete s hmotu pracovať, vyberte ju z chladničky a nechajte asi 20-30 minút odležať pri izbovej teplote.
Pre formovanie figúrok a ozdôb pridajte potravinárske farbivo, hmota by mala byť hutnejšia.
Na pokrytie celého povrchu torty alebo zákusku je vhodné hmotu rozvaľkať na hrúbku 3 mm. Aby sa nelepila na valček, posypte ho trochou zemiakového škrobu.
Tip: Hmotu je najlepšie vaľkať medzi dvomi listami potravinárskej fólie.