Falošný marcipán zo Salka: Na zdobenie tort, zákuskov a vytváranie sladkých ozdôb!

Výborný recept, ktorý určite oceníte pri vytváraní sladkých dekorácií a zdobenia na domáce dezerty. Sladké kvety, milé postavičky alebo pokrytie celého povrchu torty.

Výborný recept, ktorý určite oceníte pri vytváraní sladkých dekorácií a zdobenia na domáce dezerty. Sladké kvety, milé postavičky alebo pokrytie celého povrchu torty

Potrebujeme:

Na pokrytie povrchu:

150 g sušeného mlieka

150 g práškového cukru

100 g Salka

2 lyžice citrónovej šťavy

Na modelovanie ozdôb a postavičiek (hmota je hustejšia):

100 g práškového cukru

100 g sušeného mlieka

50 g Salka

Trochu citrónovej šťavy

Potravinárske farbivo podľa výberu

Postup:

Sušené mlieko preosejte a rovnako aj práškový cukor, aby ste získali sypkú zmes celkom bez hrudiek. Cukor aj sušené mlieko zmiešame a pomaly pridávame kondenzované mlieko. Vymiešame jednotnú hmotu, ktorá sa nelepí na ruky. Potom pridáme aj citrónovú šťavu a vymiesime jednotnú hmotu. Ak sa vám hmota zdá príliš lepivá a riadka pridáme ešte trochu cukru a sušeného prášku (dôležité je obe prísady pridať v rovnakom pomere).

Najlepšie je hmotu nechať odležať 12 hodín v chladničke, vtedy sa s ňou pracuje najlepšie.

Skôr, ako budete s hmotu pracovať, vyberte ju z chladničky a nechajte asi 20-30 minút odležať pri izbovej teplote.

Pre formovanie figúrok a ozdôb pridajte potravinárske farbivo, hmota by mala byť hutnejšia.

Na pokrytie celého povrchu torty alebo zákusku je vhodné hmotu rozvaľkať na hrúbku 3 mm. Aby sa nelepila na valček, posypte ho trochou zemiakového škrobu.

Tip: Hmotu je najlepšie vaľkať medzi dvomi listami potravinárskej fólie.

Dnes najobľúbenejšie