plny-hrniec_transparent_negativ.png

Falošné karbonátky s jogurtovou omáčkou

Aj bez mäsa môžu byť karbonátky vynikajúce. Vyskúšajte ich na dva spôsoby a navyše s lahodnou jogurtovou omáčkou.

Určite, ste už niekedy aj vy experimentovali s prípravou karbonátok a namiesto mäsa, ste vyskúšali napríklad šošovicu, sóju alebo iné suroviny. Verzia, ktorá rozhodne stojí za ochutnanie je zo šťavnatej cukety alebo mrkvy v kombinácií s vynikajúcou omáčkou.

Potrebujeme:

250 g cukety

1 cibuľu

75 g krupice

1 strúčik cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

250 g mrkvy nastrúhanej najemno

250 ml zeleninového vývaru

1 vajce

Slnečnicový olej

Na omáčku:

1 strúčik cesnaku

150 g gréckeho jogurtu

30 ml majonézy

½ zväzku zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno

1 lyžičku olivového oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme 15 minút odstáť, kým zelenina pustí šťavu a potom prebytočnú tekutinu vytlačíme.

Na panvici orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, 1 strúčik cesnaku, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Nakoniec pridáme krupicu a varíme na miernom plameni, kým krupica nezmäkne.

Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť, pridáme vajce a dobre premiešame. Krupicovú zmes rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme strúhanú cuketu, do druhej mrkvu. Z oboch druhov cesta formujeme dva druhy karbonátok, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dotlazista. Karbonátky môžeme pred vyprážaním ešte obaliť v strúhanke.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a hotové karbonáty vložíme ešte na 10-15 minút do rúry – na plech vystlaný papierom na pečenie.

Medzitým si pripravíme omáčku. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, najemno nasekanou cibuľkou, olivovým olejom a dochutíme soľou a korením.

zdroj: sovkusom

Najlepšie recepty na dnes