Melón je nielen osviežujúcim letným plodom, ale aj zásobárňou vitamínov a živín s minimom kalórií. Vedeli ste, že z melónu môžete skvele zužitkovať nielen dužinu, ale aj šupku, ktorá bežne končí v koši? Pripravte si z nej vynikajúci domáci džem s lahodnou chuťou a jednoduchou prípravou bez zavárania.
Potrebujeme na 1,5 l džemu:
1 kg melónovej šupky (na šupke by malo byť aj trochu ružovej dužiny, džem bude chutnejší)
1 kg želírovacieho cukru
200 ml jablčného octu
2,5 l vody
1 bal. vanilkového cukru
1 citrón
Postup:
Pomocou škrabky na zemiaky odstránime z melónovej šupky vonkajšiu zelenú časť. Šupku nakrájame na kocky a tie preložíme do väčšieho hrnca.
Ku krájanej šupke pridáme 2 l vody, ocot a varíme 2 hodiny na malom plameni.
Vodu následne zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Pridáme cukor, zvyšných 500 ml vody a strúhanú kôru a šťavu z jedného citróna.
Opäť preložíme na plameň a varíme, kým džem nezhustne. Nakoniec môžeme rozmixovať, ak nechceme mať v džeme väčšie kúsky šupky – džem je však vynikajúci aj so svojou typickou štruktúrou s väčšími kúskami.
Horúci džem navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a na 5 minút obrátime hore dnom. Potom zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk