plny-hrniec_transparent_negativ.png

Džem z melónových šupiek bez zavárania

Melón je nielen osviežujúcim letným plodom, ale aj zásobárňou vitamínov a živín s minimom kalórií. Vedeli ste, že z melónu môžete skvele zužitkovať nielen dužinu, ale aj šupku, ktorá bežne končí v koši?

Melón je nielen osviežujúcim letným plodom, ale aj zásobárňou vitamínov a živín s minimom kalórií. Vedeli ste, že z melónu môžete skvele zužitkovať nielen dužinu, ale aj šupku, ktorá bežne končí v koši? Pripravte si z nej vynikajúci domáci džem s lahodnou chuťou a jednoduchou prípravou bez zavárania.

Potrebujeme na 1,5 l džemu:

1 kg melónovej šupky (na šupke by malo byť aj trochu ružovej dužiny, džem bude chutnejší)

1 kg želírovacieho cukru

200 ml jablčného octu

2,5 l vody

1 bal. vanilkového cukru

1 citrón

Postup:

Pomocou škrabky na zemiaky odstránime z melónovej šupky vonkajšiu zelenú časť. Šupku nakrájame na kocky a tie preložíme do väčšieho hrnca.

82oGk6HG81A

THKkZ4KMqBw

Ku krájanej šupke pridáme 2 l vody, ocot a varíme 2 hodiny na malom plameni.

Vodu následne zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Pridáme cukor, zvyšných 500 ml vody a strúhanú kôru a šťavu z jedného citróna.

Opäť preložíme na plameň a varíme, kým džem nezhustne. Nakoniec môžeme rozmixovať, ak nechceme mať v džeme väčšie kúsky šupky – džem je však vynikajúci aj so svojou typickou štruktúrou s väčšími kúskami.

Horúci džem navrstvíme do sterilizovaných pohárov na zaváranie, pevne uzavrieme a na 5 minút obrátime hore dnom. Potom zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: vk

Najlepšie recepty na dnes