plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci chlieb na vianočný stôl

Výnimočný chlieb pripravený na výnimočnú príležitosť, ktorá nastane len raz do roka.

Priznám sa, že domáci chlieb často nepripravujem, no na Vianoce jednoducho musí byť. Mojím favoritom je prekladaným „bublinkový“ chlebík. Je vynikajúci a vydrží krásne mäkučký počas celých sviatkov.

Potrebujeme:

750 g hladkej múky

50 g polohrubej múky

500 ml vody

60 g čerstvého droždia

15 g medu

16 g soli

Postup:

Pripravíme si misku, v ktorej zmiešame obe múky. 450 ml vody vlejeme k múke a začne miesiť cesto. Vznikne nám lepivá, hrudkovitá hmota. Prikryjeme ju uterákom a necháme 30 minút bokom.

Medzitým si zahrejeme zvyšnú vodu. Z teplej vody, droždia a medu si pripravíme kvások.

Kvások a soľ potom pridáme k cestom a miesime. Vypracujeme hladké cesto.

Cesto necháme v miske odpočívať asi 5 minút. Potom ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, roztiahneme ho rukami do tvaru obdĺžnika a začneme s prekladaním krajov – viď obrázok.

Najskôr preložíme horný okraj, potom spodný kraj a následne pravý aj ľavý okraj. Bochník, ktorý takto vznikne opäť roztlačíme rukami do tvaru obdĺžnika.

Poznámka: Čím viackrát cesto preložíme, tým bude mať chlebík viac bubliniek vo vnútri – po upečení sa prejavia ako nadýchané dierky v striedke. Medzi každým prekladaním cesta by mala byť prestávka 20-30 minút. Ja zvyknem prekladanie krajov zopakovať 3 -4x.

Potom bochník cesta potrieme rozpusteným maslom, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 8-12 hodín. Pre dlhšiu dobu kysnutia je vhodné, aby sme si cesto na chlebík pripravili o deň skôr.

Z vykysnutého cesta vyformujeme 2 bochníky. Preložíme ich do formy na pečenie a necháme ešte 10 minút odpočinúť. Medzitým na dno rúry uložíme plech s vodou.

Na povrchu bochníkov urobíme šikmé zárezy ostrím nožom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 250 stupňov 10-15 minút. Potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme 10-15 minút. Nakoniec teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme cca 35 minút.

Hotový chlebík z rúry vyberiem, necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes