plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci cesnakový chlieb so syrom

Domácemu pečivu sa nič nevyrovná. Aj preto vám prinášame ďalší skvelý recept, ktorý spája chuť chrumkavého domáceho chlebíka s výraznou chuťou cesnaku a lahodného syra. Ideálna pochúťka, ktorá sa hodí napríklad aj k večernému hokejovému fandeniu!

Potrebujem:

Chlieb:

675 g polohrubej múky

7 g sušených kvasníc

550 ml horúcej vody

2 lyžičky soli

1 lyžička cukru

Náplň:

2 lyžice petržlenovej vňate

100 g – maslo

4 strúčiky cesnaku

50 g  plátkového syra

2 lyžice olivového oleja

Postup:

Najskôr si pripravíme domáci chlebík – 125 ml vody zmiešame s cukrom a droždím a pripravíme kvások. V inej miske si zmiešame ostatné suroviny, pridáme kvások a spracujeme hladké cesto. Cesto necháme odpočívať na teplom mieste približne 1,5 hodiny, kým nevykysne.

Rúru nastavíme na 250 stupňov a do spodnej časti umiestnime pekáč s vodou.

Z cesta, ktoré medzičasom vykyslo, vytvoríme podlhovasté bochníky. Povrch každého bochníka jemne narežeme. Bochníky vložíme do rúry a pečieme spolu s pekáčom s vodou približne 15 minút. Potom pekáč vytiahneme a chlebíky necháme ďalších 15 minút dopiecť (kým nie sú bochníky na povrchu zlatisté).

Upečené chlebíky vytiahneme a necháme vychladnúť. Každý chlebík zvrchu narežeme pričom je potrebné dávať pozor, aby sme chlebíky celkom neprerezali.

Pripravíme si náplň – maslo rozpustíme na miernom ohni, pridáme olivový olej a prelisovaný cesnak. Premiešame a touto zmesou dôkladne potrieme bochníky tak, aby sa zmes dostala aj do zárezov. Následne do zárerov poukladáme plátky syra a povrch chlebíka posypeme petržlenovou vňaťou.

Chlebíky zabalíme do alobalu a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov ešte 15 minút.

 

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes