zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Dôležitý dôvod, prečo mali naše prababičky vo vrecku vždy pár sušených sliviek: Na toto moderní ľudia už takmer zabudli!

Podľa zistenia viacerých výskumov dokáže už minimálna dávka 6 sliviek denne (sušených alebo čerstvých), konzumovaných po dobu 3 týždňov, predísť mnohým zdravotným komplikáciám a dokonca aj závažným chorobám, ktoré majú každý rok na svedomí tisícky ľudských životov.

Hovorilo sa, že keď zarodí slivka, je to znakom božej priazne a darom zdravia pre celú rodinu. Ľudia si plody vážili a starostlivo ich uchovávali na celý rok. Vedeli totiž, že v rokoch bohatých na slivky sa cítia akosi lepšie a zdravotné neduhy sa im vyhýbali. Nebola to však náhoda, slivka je viac ako len obyčajné ovocie, dokáže rýchlo uľaviť od problémov, ktorým naši predkovia čelili bez možnosti siahnuť po lekárskej intervencii.

Božský „liek“ našich prarodičov

Nešlo však len o „múdrosti našich predkov“. Podľa zistenia viacerých moderných výskumov dokáže už minimálna dávka 6 sliviek denne (sušených alebo čerstvých), konzumovaných po dobu len 3 týždňov, predísť mnohým zdravotným komplikáciám a dokonca aj závažným chorobám, ktoré majú každý rok na svedomí tisícky ľudských životov. Hovoríme najmä o veľmi rozšírenej rakovine hrubého čreva, ochoreniach kostí, znižujú  škodlivý vysoký cholesterol a chránia aj pečeň.

Slivky majú laxatívny účinok a pri pocitoch ťažoby, zápche a ťažkých kolikách dokážu pomôcť rýchlo a účinne. Prečistia telo a dokážu rozpohybovať „pomalé“ črevá a dostať z nich škodlivé látky. Naše babičky si preto zopár sušených sliviek vždy uchovávali ako prvú pomoc pri bolestivých problémoch, ktorých príčinou bola nedostatočná funkcia čriev. Ide tiež o výbornú prevenciu žalúdočných vredov. Okrem tráviaceho traktu však slivky pôsobia aj na nervový systém, obnovujú pečeň, pôsobia priaznivo na obličky a obehový systém.

Tmavo červené a tmavo modré farbivo, ktoré sa vo farbe sliviek dokonale snúbi, je v skutočnosti veľmi účinnou polyfenolovou substanciou, ktorá v tele pôsobí ako antioxidant – päťkrát silnejší ako beta-karotén, päťdesiatkrát účinnejší a vitamín E a obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón.

Slivky=zdravé kosti

Čo je najdôležitejšie, látky, ktoré slivky obsahujú sa už do 30 minút dostávajú do imunitného systému a dokážu ho preto posilniť viac, ako ktorékoľvek umelé vitamíny či bio-stimulanty. Polyfenoly sa tiež dostávajú ku kostným tkanivám a pôsobia ako ochrana nielen pred opotrebovaním, ale aj zápalovými ochoreniami kĺbov a kostí. Okrem toho, že slivky odstránia zápachu, určite potešia aj tých, ktorí chcú schudnúť. Rozpúšťajú prebytočné tukové tkanivo, detoxikujú a navyše, dokážu aj zasýtiť.

Najlepšie tipy pre zdravie