zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Dôležitá vec, ktorú vám v obchode nepovedia: Viete, ako si vybrať skutočne čerstvé kuracie prsia?

Pred každým nákupom by ste mali urobiť tento jednoduchý test.

Nie je nič horšie ako zistenie, že jedlo, ktoré ste si zakúpili, je všetkým možným, len nie čerstvým a zdravým. Ukážkovým príkladom sú vykostené kuracie prsia bez kože. Hoci teoreticky možno povedať, že biele mäso by za žiadnych okolností nemalo byť škodlivé, viaceré poznatky preukázali, že je to závislé od konkrétneho kusu mäsa.

Čo je ešte zaujímavejšie, nezdravé kusy tohto typu mäsa je pomerne jednoduché rozoznať už na prvý pohľad. Hoci podozrivé kusy vyzerajú na prvý pohľad normálne, pri ďalšom skúmaní je na nich možné badať zvláštne biele čiary na povrchu. Tie sa líšia od stupňa závažnosti, ako môžete vidieť na obrázku.

Foto: Poultry Science

 

Za všetkým hľadaj biznis

Zjednodušene možno povedať, že biele čiary na mäse súvisia s veľkochovom zvierat, kde sa sliepky chovajú vo veľkých množstvách a sú kŕmené tak, aby rýchlo vyrástli a mohli byť poslané na porážku.

Tieto nevzhľadné biele čiary sa spájajú s mäsom, ktoré pochádza zo zvierat, ktoré mali v tele veľa tuku. Inými slovami, biele čiary sú na mäse pochádzajúce zo sliepok s nadváhou alebo dokonca obezitou. Chutné mäso, však?

Tento jav môže súvisieť s našimi ľudskými problémami s nadváhou. Veľa ľudí uprednostňuje kuracie prsia preto, že ide o zdravé mäso. Kedysi to bola naozaj pravda, avšak toto presvedčenie spôsobilo vysoký dopyt po kuracích prsiach, ktorý museli veľkovýrobcovia uspokojiť obrovskou produkciou za krátky čas. Mnohí teda siahli po takých spôsoboch vykrmovania, ktoré zo sliepok urobilo obézne vtáky. Nehovoriac o tom, že tieto zvieratá sú chované v doslova nevyhovujúcich a stiesnených podmienkach. A tu už nemožno hovoriť o zdraví sliepky, ale ani ľudského konzumenta.

Foto: Cosmopolitan

 

Čo to znamená pre ľudí?

Keď už vieme, čo spôsobuje biele čiary na mäse, vráťme sa k problému, čo presne to znamená pre ľudské zdravie.

Zistenia vedcov ukázali, že najhoršie prípady mäsa s bielymi pruhmi obsahovali až o 200 percent viac tuku, ako mäso, ktoré pruhy nemalo.

Iba pre zhrnutie: o zdravom mäse môže byť reč iba v prípade, ak obsahuje málo tukov a naopak veľa bielkovín. Mäso, ktoré má pomer presne opačný, rozhodne neprospeje vášmu zdraviu, hoci ste si to doteraz možno mysleli.

Nepochybne teda treba venovať väčšiu pozornosť potravinám, ktoré nakupujeme.

Viac o problematike sa možno dozvedieť z priloženej reportáže.

Najlepšie tipy pre zdravie