plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalý olejový korpus, ktorý sa vždy vydarí: S týmto receptom máte úspech zaručený!

Nedarí sa vám upiecť perfektný korpus na tortu či koláč? S týmto receptom sa určite podarí, navyše, prinášame vám pomer surovín pre rôzne priemery formy.

Často sa mi príprave korpusov stávalo, že aj keď som dodržala recept do bodky, výsledok bol celkom iný, ako na obrázku. Prepadnuté, neforemné kopy cesta sa s pekným korpusom, vláčnym vo vnútri nedali ani porovnať. Našťastie, objavila som blog istej cukrárky, ktorá má s pečením korpusov bohaté skúsenosti. S jej receptom sa mi to konečne podarilo. Korpus bol nadýchaný, mal krásny tvar a chutil fantasticky.

Potrebujeme:

Na formu s priemerom 14-15 cm:

50 g kryštálového cukru + 20 g vaječného bielku + štipku soli

90 g hladkej múky

37 ml mlieka

37 ml oleja

1 vajce

¼ bal. kypriaceho prášku

Na formu s priemerom 21-22 cm:

100 g kryštálového cukru + 40 g vaječného bielku + štipku soli

175 g hladkej múky

75 ml oleja

75 ml mlieka

2 vajcia

½ balenia prášku do pečiva

Na formu s priemerom 24 -25 cm:

150 g kryštálového cukru + 60 g vaječného bielku + štipku soli

263 g hladkej múky

115 ml mlieka

115 ml oleja

3 vajcia

¾ bal. prášku do pečiva

Na formu s priemerom 27-28 cm

200 g kryštálového cukru + 80 g vaječného bielku + štipku soli

350 g hladkej múky

150 ml mlieka

150 ml oleja

4 vajcia

1 bal. kypriaceho prášku do pečiva

Na formu s priemerom 29-30 cm:

250 g kryštálového cukru + 100 g vaječného bielku + štipku soli

437 g hladkej múky

187 ml mlieka

187 ml oleja

5 vajce

1 a 1/4 bal. práškového cukru

Poznámka: Ak pečiete kakaový korpus, do cesta pridáme o toľko menej múky, toľko lyžíc kakaa použijeme. Kakao pridávame podľa počtu vajec (1 vajce=1 lyžica kakaa, 3 vajcia=3 lyžice kakaa).

Postup:

Cukor je v tomto recepte vždy spojený s bielkom preto, pretože vďaka cukru bude sneh pevnejší a lepšie zachová štruktúru.

Bielky ušľaháme so štipkou soli. Keď je bielkový sneh takmer hotový, po častiach za stáleho šľahania pridáme do zmesi cukor. Sneh s cukrom šľaháme približne 5 minút.

Keď je sneh tuhý a dostatočne pevný, začne pridávať ostatné prísady. Postupne všľahávame po 1 vajcia a olej. Vždy pridáme 1 vajce, 1 lyžicu oleja a takto pokračujeme, kým nepridáme všetky vajcia a olej.

Múku cez sitko preosejeme do snehovej zmesi. Sypanie cez sito je dôležité preto, aby v ceste nevznikli hrudky a zároveň bude korpus nadýchaný a jemnejší. Kakao s múkou

Múku vmiešame do cesta pomocou cukrárenského jazyka. Miešame opatrne tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Sneh navrstvíme do pripravenej formy a opatrne uhladíme jazykom, s ktorým sme miešali cesto. Cesto urovnáme viac do krajov, nebojte sa, že stred je mierne prepadnutý, počas pečenia sa zdvihne a narovná. Formu vložíme do stredu rúry a pečieme 45 – 60 minút.

Predtým, ako vyberieme korpus z rúry urobíme test špajľou, či je korpus dostatočne upečený aj v strede.

Necháme vychladnúť na mriežke 5 minút, potom nožom uvoľníme boky a otvoríme formu. Korpus necháme vychladnúť na dne formy a nakoniec odstránime papier na pečenie. Korpus je pripravený na ďalšiu úpravu.

Korpus môžete obmieňať. Ak chcete vanilkový, kakao vymeňte za hladkú múku a pridajte trochu vanilkovej arómy. Ak chcete orechový, nahraďte kakao mletými vlašskými orechmi.

zdroj: nassolda

Najlepšie recepty na dnes