Často sa mi príprave korpusov stávalo, že aj keď som dodržala recept do bodky, výsledok bol celkom iný, ako na obrázku. Prepadnuté, neforemné kopy cesta sa s pekným korpusom, vláčnym vo vnútri nedali ani porovnať. Našťastie, objavila som blog istej cukrárky, ktorá má s pečením korpusov bohaté skúsenosti. S jej receptom sa mi to konečne podarilo. Korpus bol nadýchaný, mal krásny tvar a chutil fantasticky.
Potrebujeme:
Na formu s priemerom 14-15 cm:
50 g kryštálového cukru + 20 g vaječného bielku + štipku soli
90 g hladkej múky
37 ml mlieka
37 ml oleja
1 vajce
¼ bal. kypriaceho prášku
Na formu s priemerom 21-22 cm:
100 g kryštálového cukru + 40 g vaječného bielku + štipku soli
175 g hladkej múky
75 ml oleja
75 ml mlieka
2 vajcia
½ balenia prášku do pečiva
Na formu s priemerom 24 -25 cm:
150 g kryštálového cukru + 60 g vaječného bielku + štipku soli
263 g hladkej múky
115 ml mlieka
115 ml oleja
3 vajcia
¾ bal. prášku do pečiva
Na formu s priemerom 27-28 cm
200 g kryštálového cukru + 80 g vaječného bielku + štipku soli
350 g hladkej múky
150 ml mlieka
150 ml oleja
4 vajcia
1 bal. kypriaceho prášku do pečiva
Na formu s priemerom 29-30 cm:
250 g kryštálového cukru + 100 g vaječného bielku + štipku soli
437 g hladkej múky
187 ml mlieka
187 ml oleja
5 vajce
1 a 1/4 bal. práškového cukru
Poznámka: Ak pečiete kakaový korpus, do cesta pridáme o toľko menej múky, toľko lyžíc kakaa použijeme. Kakao pridávame podľa počtu vajec (1 vajce=1 lyžica kakaa, 3 vajcia=3 lyžice kakaa).
Postup:
Cukor je v tomto recepte vždy spojený s bielkom preto, pretože vďaka cukru bude sneh pevnejší a lepšie zachová štruktúru.
Bielky ušľaháme so štipkou soli. Keď je bielkový sneh takmer hotový, po častiach za stáleho šľahania pridáme do zmesi cukor. Sneh s cukrom šľaháme približne 5 minút.
Keď je sneh tuhý a dostatočne pevný, začne pridávať ostatné prísady. Postupne všľahávame po 1 vajcia a olej. Vždy pridáme 1 vajce, 1 lyžicu oleja a takto pokračujeme, kým nepridáme všetky vajcia a olej.
Múku cez sitko preosejeme do snehovej zmesi. Sypanie cez sito je dôležité preto, aby v ceste nevznikli hrudky a zároveň bude korpus nadýchaný a jemnejší. Kakao s múkou
Múku vmiešame do cesta pomocou cukrárenského jazyka. Miešame opatrne tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Sneh navrstvíme do pripravenej formy a opatrne uhladíme jazykom, s ktorým sme miešali cesto. Cesto urovnáme viac do krajov, nebojte sa, že stred je mierne prepadnutý, počas pečenia sa zdvihne a narovná. Formu vložíme do stredu rúry a pečieme 45 – 60 minút.
Predtým, ako vyberieme korpus z rúry urobíme test špajľou, či je korpus dostatočne upečený aj v strede.
Necháme vychladnúť na mriežke 5 minút, potom nožom uvoľníme boky a otvoríme formu. Korpus necháme vychladnúť na dne formy a nakoniec odstránime papier na pečenie. Korpus je pripravený na ďalšiu úpravu.
Korpus môžete obmieňať. Ak chcete vanilkový, kakao vymeňte za hladkú múku a pridajte trochu vanilkovej arómy. Ak chcete orechový, nahraďte kakao mletými vlašskými orechmi.
zdroj: nassolda