Dokonalý 10-minútový karamel do palaciniek, koláčov a najlepších zákuskov: Čo neminiete, odložíte do chladničky!

Karamel, ako z tej najlepšej cukrárne. Voňavý a úžasne chutný, presne taký, ako má byť. Ak si myslíte, že pripraviť karamel je hotový kumšt, s týmto receptom to hravo zvládnete.

Karamel, ako z tej najlepšej cukrárne. Voňavý a úžasne chutný, presne taký, ako má byť. Ak si myslíte, že pripraviť karamel je hotový kumšt, s týmto receptom to hravo zvládnete. A čo neminiete vložte do chladničky, vydrží tam celý týždeň.

Potrebujeme:

200 g kr. cukru

200 ml smotany na šľahanie

1 lyžičku vanilkovej arómy

Štipku soli

Postup:

Pripravíme si panvicu s hrubším dnom a preložíme ju na plameň. Nasypeme na ňu cukor a zahrievame na miernom plameni, pričom stále miešame. Keď sa cukor rozpustí, prestaneme na chvíľu miešať a počkáme, kým cukor získa zlatistú farbu. Cukor však nenechajte veľmi zhnednúť, pretože výsledná chuť bude horká. V samostatnom hrnčeku zahrejeme smotanu a vlejeme ju do zlatistého karamelu – dávajte si pozor, aby ste sa neopálili, pretože bude bublať a bude skutočne veľmi horúca a bude bublať.

Miešame a varíme na miernom plameni, kým hmota nezhustne. Nakoniec pridáme soľ a arómu. Ešte raz všetko premiešame a zložíme z plameňa.

Necháme vychladnúť a môžeme používať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika

Dnes najobľúbenejšie