plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dokonalá káva? 2 jednoduché triky, vďaka ktorým bude chutiť lepšie, ako kedykoľvek predtým!

Na prípravu dokonalej kávy nepotrebujete drahé zariadenia či špeciálne zlepšováky. Stačia vám len poznať tieto dva jednouché triky.

Ráno alebo popoludnie je so šálkou dobrej kávy vždy o niečo krajšie. Ba čo viac, svoje každodenné fungovanie si bez kávy snáď už ani nevieme predstaviť. Na prípravu dokonalej kávy nepotrebujete drahé zariadenia ani iné špeciálne pomôcky z obchodu, stačia vám len dve obyčajné veci, ktoré máte práve teraz doma.

Studená voda

Tento jednoduchý trik premení obyčajnú šálku obľúbenej instantnej kávy na voňavý a lahodný pôžitok. Fígeľ spočíva v tom, že kávové granule rozpustíte v čajovej lyžičke studenej vody ešte skôr, ako pridáte do zvyšku nápoja vriacu vodu.

Tento trik má dokonca vedecké pozadie. Vedec Tameshite Gatten vysvetľuje, že pridanie horúcej vody do instatnej kávy spôsobí, že látka amylum obsiahnutá v granuliach stuhne, čoho výsledkom je „práškovitá“ príchuť. Naopak, studená voda napomáha kávovým granuliam jemne sa rozpustiť, čoho výsledkom je jemnejšia a aromatickejšia podoba obľúbeného nápoja.“

Soľ nad zlato!

Áno tušíte správne. Druhou ingredienciou potrebnou na prípravu dokonalej kávy je soľ. Štipka soli, ktorú pridáte do kávy dokáže skutočné zázraky. V káve spôsobí, že sa rozvinie jej plná chuť a vôňa, spolu s delikátnymi podtónmi, ktoré by inak ostali skryté. Soľ tiež znižuje horkosť kávy a zmäkčuje vodu, vďaka čomu je výsledná chuť výraznejšia.

Po pridaní malého množstva soli sa nemusíte obávať slanej chuti – toto množstvo neovplyvní chuťové receptory na slanú chuť, ale ovplyvní všetky ostatné receptory, ktoré dokážu lepšie vychutnať plnú chuť a arómu kávy. Dokonca, ak sa obávate, že ste kávu pripravili zle a hostia nebudú s výsledkom spokojní, malé množstvo soli môže všetko zachrániť.

zdroj: purewow

foto: reprofoto zastavki

 

Najlepšie recepty na dnes