plny-hrniec_transparent_negativ.png

Diétne cesto bez cukru a tuku: Vyskúšajte super-chutný závin z ktorého nepriberiete!

Prišiel nám skvelý recept od Janky, ktorá si svoj život bez sladkého nevie predstaviť. Kedže však vyznáva zdravý životný štýl, snaží sa svoje obľúbené pochúťky pripraviť tak, aby boli nielen chutné, ale zdravé.

Prišiel nám skvelý recept od Janky, ktorá si svoj život bez sladkého nevie predstaviť. Kedže však vyznáva zdravý životný štýl, snaží sa svoje obľúbené pochúťky pripraviť tak, aby boli nielen chutné, ale zdravé. Toto je jej recept na výborný závin s tvarohom, zo zdravého cesta, ktoré neobsahuje maslo, olej ani cukor!

Potrebujeme:

200 g celozrnnej múky hladkej

200 g kyslej smotany – (smotana by nemala mať viac ako 8% tuku)

Špetku soli

Na náplň

250 g strúhaných jabĺk, škoricu, med, mleté orechy.

2. tip na náplň

250 g nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, citrónovú kôru, hrozienka a med na dosladenie

3. tip na náplň

400 ml mlieka, bal. vanilkového pudingu, 3 lyžice bieleho jogurtu, cukor na dosladenie

Postup:

Príprava je veľmi jednoduchá – na cesta stačí zmiešať múku, smotanu, špetku soli a vypracovať tuhé cesto. Cesto je treba skutočne dobre vymiesiť, aby sa všetky prísady spojili a vytvorili jednotnú hmotu. Aby cesto držalo pohoromade, môžeme podľa potreby pridať viac múky, alebo smotany. Cesto musí byť pevné.

Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenší plát. Na cesto navrstvíme vybranú náplň. Napríklad strúhané jablká s orechmi, medom a škoricou, tvaroh vymiešaný so žĺtkom, kôrou a medom, alebo vychladnutý puding zmiešaný s jogurtom.

Postupujeme rovnako, ako pri iných závinoch – cesto potreté náplňou jednoducho zavinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme studenou vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút, alebo kým povrch cesta nie je zlatistý.

Nakoniec som posypala stéviovým cukrom zmiešaným s kokosom. Môžete tiež posypať kakaovým práškom či strúhanou horkou čokoládou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: reprofoto coolinarika

Najlepšie recepty na dnes