plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chrumkavý mrkvový šalát v sladko-kyslom náleve!

Vynikajúci šalát z chrumkavej mrkvy, korenín a sladko-kyslého nálevu.

Mrkvový šalát je vynikajúcou prílohou k hlavným jedlám, ale občas si ho dám aj len tak – pre chuť. Jeho príprava je skutočne nenáročná a pochutnávať na tejto dobrote si môžete už o 3 dni.

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

½ lyžičky chilli

3 ks klinčekov

2 bobkové listy

1 lyžičku soli

1/2 šálky repkového oleja

6 strúčikov cesnaku

Štipku koriandru

1/2 – 1  šálku kryštálového cukru

4 lyžice octu

Postup:

Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame na dlhé a tenké prúžky.

Cesnak olúpeme, pretlačíme a zmiešame s nastrúhanou mrkvou. Pridáme ostatné prísady – cukor, soľ, slnečnicový olej, ocot a dôkladne premiešame. Potom necháme mrkvu chvíľu odležať – pustí šťavu. Šťavu zlejeme ale nevylievame ju – môžete ju použiť do polievok alebo omáčok, ktoré skvele ochutí.

Nádobu s mrkvou je potrebné preložiť na 3 na chladné miesto, predtým ju však musíme zaťažiť, aby bola po celý čas stlačená . Na tento účel môžeme použiť menší hrniec alebo tanier, ktorý položíme na mrkvu a nalejeme doň  približne liter vody.

Po troch dňoch je šalát pripravený. Skladujeme ho v chladničke.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes