plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chrumkavý kapustovo-mrkvový šalát bez zavárania

Tento skvelý šalátik je vynikajúcou prílohou k mäsku, do halušiek alebo k inému jedlu. Skvele osvieži a je dodá vynikajúcu chuť každému pokrmu.

Tento skvelý šalátik je vynikajúcou prílohou k mäsku, do halušiek alebo k inému jedlu. Skvele osvieži a je dodá vynikajúcu chuť každému pokrmu.

Potrebujeme:

1 väčšiu hlávku kapusty

3 ks čerstvej mrkvy

2 ks cibule

2 lyžice soli

Nálev:

1,5 l vody

100 ml octu

5-6 lyžíc cukru

1 lyžičku soli

½ lyžičky čierneho kroenia

1 a ½ lyžičky celej rasce

Niekoľko  lístkov bobkového listu – voliteľné

Postup:

Kapustu rozrežeme na štvrtinky a odstránime hlúb. Potom nastrúhame, alebo nakrájame na tenké rezance. Kapustu posypeme soľou a necháme odpočívať.

Mrkvu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Cibuľu očúpeme a nakrájame nadrobno.

Dáme variť nálev. Vodu zmeišame s octom, cukrom a soľou. Zahrievame a tesne predtým, ako sa začne tekutina variť, pridáme korenie a rascu. Nálev niekame niekoľko minút prevariť a potom ho zložíme z plameňa.

Z kapusty, ktorá medzičasom pustila šťavu, vytlačíme rukami čo najviac tekutiny a zmiešame s mrkvou a cibuľou.

Premiešame a zalejeme ešte horúcim nálevom. Takto pripravenú zeleninu s nálevom necháme odpočívať 12-24 hodín.

Potom šalát vložíme do sklenených sterilizovaných nádob. Do každej nádoby môžeme vložiť  jeden lístok bobkového listu a pevne uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Šalát vydrží približne 1 mesiac.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes