plny-hrniec_transparent_negativ.png

Chorvátsky chlieb bez miesenia: Jednoduchý recept na výrobný a rýchly chlebík, ktorý som si priniesla z dovolenky!

Tento recept som si priniesla z dovolenky v Chorvátsku a je fantastický!

Tento chlebík nemá taký tvar, ako naše chlebíky – skôr pripomína placku a pravdou je, že by sa mal piecť v klasickej peci na ohni – ja som však vyskúšala v rúre a je výborný – odporúčam!

Potrebujeme:

2 šálky hladkej múky (1 šálka = 240 ml)

1 lyžičku sušeného droždia

1 a 1/3 šálky vlažnej vody (používame rovnakú šálku ako na meranie múky)

2 lyžičky soli

1 lyžičku cukru

Ďalej potrebujeme:

Plochý pekáč

Sito a šľahač

Postup:

Múku preosejeme do väčšej misky. Do múky urobíme vareškou jamku, nalejeme do nej trochu vody (asi 1/3 šálky) a dáme aj droždie a cukor. Keď vyjde kvások, pridáme aj ostatné prísady a všetko zmiešame vareškou. Cesto netreba miesiť rukami, jednoducho vymiešame vareškou – je lepivejšie a redšie ako pri bežných chlebových cestách. Netreba ho miesiť rukami – len vymiešame tak, aby v ňom neboli hrudky.

Prikryjeme utierkou a necháme teplom mieste odpočívať 45 minút.

Rúru nastavíme na 230 stupňov a vložíme do nej aj plochý pekáč, v ktorom budeme cesto piecť.

Samostatnú misku na miešanie vymastíme 1 lyžicou oleja a potom do misky preložíme cesto – trochu ho v miske premiesime tak, aby sa na cesto dostal olej.

Horúci pekáč vyberieme z rúry a potrieme ho olejom – pomocou papierovej utierky ho rozotrieme po pekáči.

Cesto nalejeme do stredu pekáča a keď sa rozleje na celú plochu, rukami ešte postláčajte povrch aby sa vzduch dostal von z cesta.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210-230 stupňov asi 35-40 minút. Chlebík by mal byť na povrchu zlatistý a keď po ňom poklepete, mal by vydávať „dutý“ zvuk. Ja zvyknem do rúry na dno vkladať aj pekáč s vodou – ale nie ej to nutné.

Chlebík necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes