Perfektné do polievky alebo len tak, s domácou pomazánkou, syrom a šunkou. Navyše, tieto žemličky pripravíte skutočne bleskovo. Hoci sú z kysnutého cesta, nemusíte čakať, kým vykysne. Toto mäkučké pečivo budete mať na stole už o 20 minút.
Potrebujeme:
1 šálku vody
3 šálky hladkej múky
1 lyžicu kryštálového cukru
3 lyžice oleja
1/3 lyžičky soli
10 g sušeného droždia
3 strúčiky cesnaku
Postup:
V miske zmiešame olej, cukor, soľ, droždie a múku. Vymiešame elastické cesto, do ktorého postupne pridávame vodu. Miešame drevenou vareškou a potom premiesime rukami.
Z cesta vyformujeme žemle veľkosti jablka, ktoré postupne ukladáme na plech vymastený olejom alebo vystlaným papierom na pečenie.
Vrch každej žemle nakrojíme ostrým nožom.
Necháme na plechu odpočívať 5 minút a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým nie sú na povrchu zlatisté.
Upečené žemle potrieme roztlačeným cesnakom a môžeme posypať zelenými bylinkami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)