plny-hrniec_transparent_negativ.png

Bez múky a cukru: 11 vynikajúcich dezertov, ktoré si môžete dopriať bez výčitiek!

11 najobľúbenejších fitness dezertov, ktoré pripravíte rýchlo, jednoducho a môžete si na nich zamaškrtiť bez výčitiek

Radi maškrtíte, ale snažíte sa udržať si štíhlu líniu? Pripravili sme pre vás zoznam 11 najobľúbenejších fitness dezertov, ktoré pripravíte rýchlo, jednoducho a môžete si na nich zamaškrtiť bez výčitiek. Okrem skvelej chuti totiž neobsahujú žiadnu múku ani cukor. Neváhajte a vyskúšajte niektorých zo skvelých dezertov ešte dnes!

Citrónovo-tvarohové sušienky

1

Potrebujeme:

250 g nízkotučného tvarohu

100 g ovsených vločiek

1 stredne veľké jablko

1 banán

1 lyžičku medu

1 lyžicu citrónovej šťavy

Štipku soli

Postup:

Tvaroh zmiešame s merom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame. Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.

2

Rúru nastavíme na 180 stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.

3

Pečieme 30 minút.

Zdravá ovocná torta

Potrebujeme:

1 ½ šálky sušených hrozienok (príp. sušených brusníc alebo datlí)

1 ½ šálky nesladených kešu orechov (príp. vlašských orechov)

1 grécky jogurt

Čerstvé ovocie podľa chuti

Tortovú formu s priemerom 22 centimetrov

Postup:

Formu vystelieme papierom na pečenie. Do kuchynského robota vložíme kešu orechy spolu s hrozienkami mixujeme(hrozienka je dobré pred rozmixovaním zaliať horúcou vodou a nechať na 15-20 zmäknúť), kým orechy nie sú celkom rozdrvené. Vzniknutá hmota by mala byť vlhká vďaka olejom, obsiahnutým v kešu orechoch.

Healthy Greek Yogurt Fruit Tart

Hmotu rovnomerne vtlačíme na dno a čiastočne aj na boky pripravenej formy a vložíme do chladničky.

Keď je cesto dostatočne stuhnuté, rovnomerne naň natrieme grécky jogurt. Môžeme použiť čistý biely jogurt alebo obľúbené príchute.

Pripraveným ovocím ozdobíme vrch torty a môžeme servírovať.

Healthy Greek Yogurt Fruit Tart-- gluten free and ready in less than 30 minutes!

Tip pre vás: je dobré pripraviť si cesto deň vopred a nechať ho cez noc v chladničke.

Zdravý kinder mliečny rez

Potrebujeme:

4 vajcia

2 lyžice kakaa

1 lyžicu medu

1 lyžičku prášku do pečiva

250 g tvarohu

1 citrón – budeme potrebovať kôru aj šťavu

2 lyžičky strúhaného kokosu

Postup:

Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. V miske vyšľaháme žĺtky s medom. Postupne do zmesi pridáme kokos, kakao a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovo-kakaovej zmesi. Takto pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 12 minút pri teplote 220 stupňov. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Medzitým zmiešame v miske tvaroh s citrónovou šťavou a kôrou. Podľa chuti môžeme osladiť medom. Vychladnuté cesto prerežeme na dve polovice. Na spodnú polovicu navrstvíme tvarohový krém a prikryjeme druhou polovicou.

Hotový dezert vložíme na cca hodinu do chladničky a môžeme podávať.

Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Čokoládová torta bez múky a cukru

Potrebujeme:

250 g horkej čokolády (minimálne 70%)

5 vajec

Štipku soli

Postup:

Čokoládu nalámem na menšie kúsky a 2/3 rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Rúru nastavíme na 250 stupňov a okrúhlu formu na pečenie (16 cm) vystelieme papierom.

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s rozpustenou čokoládou do peny. Z bielkov a soli ušľaháme tuhý sneh.

Potom obe hmoty spojíme a jemne premiešame. Cesto navrstvíme do pripravenej formy. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme presne 8 minút. Tortu potom z rúry vyberieme a necháme cca 30 minút odpočívať. Následne vložíme na 12 hodín do chladničky.

Po uplynutí tohto času si vo vodnom kúpeli rozpustíme zvyšok čokolády a tortu touto čokoládou pokryjeme zo všetkých strán.

Výsledná chuť je sladká v závislosti od toho, akú čokoládu použijeme.

Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Zdravé tyčinky MilkyWay

Potrebujeme:

400 g tvarohu (tvaroh by mal byť čo najsuchší)

25 g masla

25 ml smotany na šľahanie

3-4 lyžice medu (prípadne môžete nahradiť 100 g práškového cukru, odporúčame však iné sladidlá napr. stéviu)

100 g mliečnej čokolády

Postup:

V miske zmiešame tvaroh so smotanou, medom a zmäknutým maslom na homogénnu hmotu. Z hmoty tvarujeme tyčinky (prípadne guličky) a tie prekladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do mrazničky na 15 minút a za ten čas si pripravíme polevu.

Vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke rozpustíme mliečnu čokoládu s trochou smotany.

Z mrazničky vyberieme tyčinky a pomocou vidličiek ich obaľujeme v čokoláde. Hotové tyčinky dáme stuhnúť do chladničky a môžeme podávať.

Čokoládová pochúťka bez múky a cukru

Potrebujeme na 1 porciu:

57a343cc60e82_crop

1 vajce

1 lyžicu kakaa

1 zrelý banán

Postup:

Banán nakrájame na plátky a vložíme do kuchynského robota. Rozmixujeme najemno, pridáme kakao, vajce a všetko spolu vymiešame do jednotnej hmoty.

Cesto navrstvíme do menšej zapekacej misy, prípadne do foriem na muffiny a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Približne 15 minút (použijeme test špáradlom). Môžeme posypať orechmi, ovocím, alebo inou prílohou podľa chuti.

Cheesecake trochu inak

Potrebujeme:

Korpus:

150 g pomletých ovsených vločiek

cca 100 g pomletých vlašských (alebo iných) orechov

5 lyžíc mlieka (pre zdravší variant použite sójové)

1 vajce

sladidlo podľa chuti (med, biely, hnedý alebo stéviový cukor, javorový sirup…)

Krém:

500 g mascarpone

150 g bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

2 vajcia

150 g cukru (biely, hnedý alebo stéviový – množstvo závisí od toho, ako sladký chceme dezert mať)

citrónovú kôru (najlepšia je kôra z chemicky neošetreného citrónu, ak taký nezoženiete, dá sa kúpiťkôra aj samostatne, jej chuť však nie je taká výrazná)

šťavu z citróna

Postup:

Rúru si dáme predhriať na 180°. Všetky suroviny potrebné na korpus starostlivo rozmiešame a rozotrieme na dno vymastenej alebo papierom vystlanej tortovej formy. Túto vrstvu necháme vo forme odstáť asi 10 minút.

Medzitým si pripravíme krém. Všetky ingrediencie zmiešame a vytvoríme hladkú hmotu (môžeme si pomôcť mixérom). Krém vylejeme na spodnú vrstvu tortovej formy.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 25 až 30 minút. V závere pečenia je potrebné cheesecake kontrolovať. Keď získa na povrchu mierne zlatú farbu a konzistenciu zhruba ako želatína, dezert je hotový. Po vychladnutí ho dáme minimálne na hodinu do chladničky. Pred podávaním môžeme posypať škoricou alebo poliať horúcou ovocnou zmesou.

Zdravá jogurtová torta

Zdravá jogurtová torta bez cukru

Potrebujeme:

200 g celozrnných sušienok

70 g masla

2 ks banánov

4 ks kivi

2 lyžice medu (prípadne podľa chuti)

500 ml bieleho jogurt gréckeho tipu

½ lyžičky citrónovej šťavy

10 g želatíny v prášku

½ šálky studenej vody

Na ozdobu:

Mandlové plátky

Plátky kivi

Postup:

Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, alebo pomocou kuchynského valčeka a plastového vrecka. Drť zmiešame s rozpusteným maslom a vypracujeme jednotnú hmotu, ktorú vtlačíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Formu vložíme na 30 minút do chladničky.

Želatínu nasypeme do vody a necháme napučať.

Kivi očistíme a nakrájame na drobné kocky (na ozdobenie torty si odložíme niekoľko plátkov ovocia). Rovnako nakrájame aj banány. Ovocie pokvapkáme citrónovou šťavou.

Jogurt zmiešame s medom a ovocím. Napučanú želatínu preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť a potom vmiešame do jogurtovej zmesi.

Jogurtový krém navrstvíme na sušienkový základ a vrch ozdobíme plátkami mandlí (pre ešte lepšiu chuť opražíme mandľové plátky na suchej panvici) a plátkami kivi. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Zdravé gumové medvedíky

Potrebujeme:

1 hrnček ovocnej šťavy (napr. pomarančovú, jahodovú, čučoriedkovú,…)

2 hrnčeky čerstvého ovocia

5 lyžíc želatíny v prášku

1 lyžicu medu (môžete použiť aj iné sladidlo napr. agavový sirup alebo stéviu)

Výsledná farba a chuť medvedíkov závisí od zvolenej kombinácie ovocia a ovocnej šťavy.

Postup:

Ovocnú šťavu zmiešame s ovocím, ktoré nakrájame na menšie kúsky. Ovocnú zmes preložíme na plameň a varíme na miernom ohni, kým kúsky ovocia celkom nezmäknú.

image

Zmes necháme chvíľku vychladnúť, pridáme med a preložíme do mixéra, kde ju dohladka rozmixujeme. Zmes necháme cca 5-7 minút chladnúť. Následne pridáme želatínu a opäť rozmixujeme. Hmotu vylejeme na plech vystlaný fóliou alebo alobalom a preložíme do chladničky minimálne na 1 hodinu. Potom plech vyberieme a z hmoty vykrajujeme medvedíky (prípadne iné tvary).

image

Prajem vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes