Tieto palacinky som sa naučila v Bavorsku a odvtedy ich robím pravidelne. Stačí pripraviť obyčajné palacinkové cesto, vyliať ho na plech a dať piecť. Nakoniec prelejte mliečnym sirupom, alebo podávajte s džemom či tvarohom. Sirup však odporúčam, môžete ho pripraviť viac a skladovať v chladničke.
Na palacinky
Potrebujeme:
6 vajec
1 šálku mlieka
1 šálku hladkej múky
½ lyžičky soli
2 lyžice masla
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov a vložíme do nej aj zapekaciu misu, alebo plech s vyššími okrami – to je dôležité, aby sme docielili, že palacinka bude krásne nadýchaná.
Vajcia ušľaháme s mliekom, múkou a soľou. Napokon pridáme maslo a vymiešame dohladka. Cesto navrstvíme do vyhriatej zapekacej misy (nemastíme). Pečieme po dobu 20 minút pri teplote 200 stupňov. Potom vyberieme z rúry a opatrne odlepte okraje palacinky od povrchu misy, aby sa uvoľnil horúci vzduch. Podávame preliate teplým mliečnym sirupom a posypané práškovým cukrom.
Mliečny sirup
Potrebujeme:
1 šálku cmaru
1 a ½ kr. cukru
2 polievkové lyžice kukuričného sirupu
½ šálky masla
1 lyžičku jedlej sódy
2 lyžičky vanilkovej arómy
Postup:
Vo väčšom hrnci rozpustíme cmar, cukor, maslo a sirup. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, kým sa celá zmes nespojí. Zložíme z plameňa, pridáme jedlú sódu – začne reagovať s cmarom čo uvidíte ako penenie – pokračujeme v miešaní. Nakoniec primiešame vanilku. Necháme mierne vychladnúť a prelejeme cez palacinku. Zvyšný sirup skladujeme v čistých sklenných nádobách v chladničke.
zdroj: nobiggie