plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako si uvariť skvelé domáce pivo?

Možno neviete, že pivo vzniklo úplnou náhodou. Do nádoby z obilím sa dostala voda, skvasila tam a tak vznikol kvasený nápoj, ktorý bol celkom chutný. Človek je tvor vynaliezavý a tak vymýšľal, ako urobiť jeho chuť ešte lahodnejšou. Tak vznikol nápoj, menom pivo. Chcete si ho doma vyrobiť sami? Nie je to vôbec zložité. Dokonca si sami určíte, či chcete mať svetlé, alebo tmavé pivo.

Čo potrebujeme?

60 dkg kvalitného jačmeňa
3 dkg chmeľu (dostať ho sušený v lekárni)
2 dkg sladkého drievka (pendrek, alebo česky lékořice – taktiež dostať v lekárni)
Hrsť sušených jabĺk
250 g kryštálového cukru
16 l vody
6 dkg droždia (alebo pivovarníckych kvasníc)

Ako na to?

Jačmeň vysypeme do nádoby a dôkladne umyjeme. Mokrý ho vysypeme na podnos tak, by bol rovnomerne rozložený a prikryjeme vlhkou utierkou. Takto nám po troch dňoch naklíči – vznikne takzvaný slad. Necháme ho v chladnej miestnosti schnúť 2 dni. Po dvoch dňoch ho vložíme na dostatočne veľkú panvicu a za stáleho miešania pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň necháme vychladnúť a roztlčieme v mažiari. Do veľkého hrnca nalejeme 16 litrov vody, pridáme cukor, chmeľ, sladké drievko a sušené jablká. Zmes privedieme do varu a cca 2 hodiny varíme na miernom ohni. Potom ju precedíme cez plátno do nádoby, kde bude kvasiť. Ideálny je hlinený hrniec, alebo menší súdok na nakladanie kapusty. Keď zmes trochu vychladne, pridáme do nej droždie (pivovarské kvasnice) a nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti. Denne musíme opatrne odstraňovať penu, ktorá sa tvorí pri kvasení na povrchu. Po troch môžeme pivo stáčať do fliaš. Fľaše dobre uzatvoríme a necháme ešte najmenej 8 dní odstáť. Potom sa môžeme priateľom pochváliť naozaj originálnym domácim pivom.

Najlepšie recepty na dnes