plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako pripraviť ideálne perepečný steak? Perfektná pomôcka, s ktorou to zvládne každý!

Ako pripraviť perfektný steak prepečený presne tak, ako to chcete? S touto pomôckou to zvládnete ako profesionál.

Rare, medium alebo well done – trafiť sa, aby bol steak prepečený presne tak, ako to chcete je hotovým umením. Ak si však myslíte, že to zvládne len profesionál, máme re vás jednoduchú pomôcku, vďaka ktorej sa môžete stať kráľom steakov aj vy.

Rozhodujúci je dotyk a čas!

Čas prípravy steakov podľa prepečenia:

Ružový steak (Rare) – vnútorná teplota je maximálne 60 stupňov, steak opekáme z každej strany 2,5 minúty.

Stredne ružový ( Medium rare) – vnútorná teplota 65 stupňov, 3 minúty z každej strany.

Stredne prepečený (Medium) – vnútorná teplota 70 stupňov, steak opekáme 4 minúty z každej strany.

Prepečený (Well done) – vnútorná teplota 77 stupňov, steak opekáme 4,5 minúty z každej strany.

Dotyk

14702321_10155386458944937_8961325938516112099_n

Možno ste si všimli, že profesionálni pri príprave steaku nepoužívajú teplomer, ale len dotyk. Podľa  tvrdosti mäsa totiž zistia, ako prepečené je mäso vo vnútri. My na to poznáme perfektný zlepšovák – stačí, ak spojíte palec s ukazovákom, prostredníkom, prstenníkom alebo malíčkom – potom stačí stlačiť bod na dlani znázornený na obrázku a viete podľa tvrdosti mäsa určiť vhodnú prepečenosť steaku.

Ďalšie tipy:

Steak nepripravujte hneď potom, ako ho vyberiete z chladničky, ale nechajte ho chvíľu pri izbovej teplote. Zvlášť dôležitý je tento krok pri príprave Rare steaku.

Po dopečení steak zabaľte do fólie, aby sa svalové vlákná dostatočne uvoľnili. Vďaka fólii zároveň neklesne teplota.

Ak chcete, aby bola chuť ešte lepšia, nešetrite čiernym korením – korenie by malo byť čerstvo namleté. Pred tepelnou úpravou sa odporúča steaky nesoliť, aby neprišli o drahocennú šťavu.

Najlepšie recepty na dnes