Neviete, čo rýchle a chutné pripraviť na večeru? Stavte na cestoviny a fantastickú omáčku. Chutí vám paradajková, hubová, alebo dávate prednosť syrovej klasike? Prinášame vám výber 9 najlepších omáčok na cestoviny, z ktorých si určite vyberiete.
Paradajková omáčka
Potrebujeme:
2 strúčiky cesnkau
1 väčšiu cibuľku
500 g paradajok
Sušenú bazalku
Olivový olej
1 lyžicu masla
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
1 lyžičku cukru
1 šálku sladkej smotany na varenie
Postup:
Cesnak očistíme, nakrájame na plátky a opražíme na olivovom oleji. Keď je cesnak zlatistý, vyberieme ho a na tej istej panvici opražíme cibuľku.
K opraženej cibuľke pridáme nadrobno nakrájané paradajky (môžeme ich predtým ošúpať, ale nie ej to nutné). Pridáme soľ, korenie, bazalku, maslo a cukor. Keď sa väčšina kvapaliny odparí, pridáme aj smotanu, privedieme k varu a môžeme podávať s cestovinami.
Jemná smotanovo-horčicová omáčka s kuracím mäsom
Potrebujeme:
700 g kuracích pŕs
1 väčšiu cibuľu
100 g šampiňónov
200 ml kyslej smotany
100 ml smotany na varenie
2 lyžice horčice
Petržlenovú vňať nasekanú najemno
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na troche rastlinného oleja orestujeme cibuľku a potom pridáme kúsky mäsa. Necháme smažiť, kým mäso nepustí šťavu.
Potom pridáme nakrájané huby, soľ, korenie a všetko premiešame. Podlejeme malým množstvom vody, prikryjeme a varíme, kým mäso nebude mäkké.
Kyslú smotanu zmiešame s horčicou a oboma druhmi smotany. Keď je mäso mäkké, zalejem ho smotanovo-horčicovu zmeseou, premiešame a necháme niekoľko minút povariť. Zložíme z plameňa, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.
Rýchla omáčka s hubami
Potrebujeme:
200 g nakrájaných šampiňónov alebo iných húb
200 g šunky nakrájanej na kocky
1 menšiu cibuľku nakrájanú nadrobno (ja som použila červenú)
Soľ a korenie podľa chuti
Olej na opraženie šunky a cibuľky
Postup:
Na rastlinnom oleji opražíme cibuľku dozlatista. Potom pridáme šunku, šampiňóny a všetko spolu dusíme na miernom ohni približne 15 minút.
Nakoniec do zmesi pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie podľa chuti. Necháme povariť približne dve minút.
Zmes potom navrstvíme na uvarené cestoviny.
Rýchla syrová omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
2 lyžice hladkej múky
1 šálku mlieka
50 g masla
Rastliný olej
Soľ a korenie podľa chuti
200 g strúhaného syra (môžeme použiť dva druhy syra)
Rascu, sušenú bazalku, alebo iné korenie či bylinky podľa chuti – voliteľné
Postup:
Na panvici zahrejeme olej, pridáme múku a osmažíme dozlatista. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania privedieme do varu. Potom do zmesi pridáme syr, soľ, korenie, maslo a varíme na miernom plameni, kým sa syr a maslo nerozpustia. Omáčkou prelejeme cestoviny, prípadne môžeme cestoviny zamiešať do omáčky na panvici.
Zeleninová omáčka s korením a bylinkami
Potrebujeme:
400 g paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 menšie cibule
Sladkú papriku
1 cuketu
1 stonku zeleru
Koreniny:
Bazalka
Bobkový list
Rozmarín
Sušený cesnak
Tymián
Olivový olej
Vodu
Postup:
Všetky druhy zeleniny nakrájame na drobné kocky približne rovnakej veľkosti (paradajky môžeme olúpať). Na panvici zahrejeme olej a zeleninovú zmes orestujeme. Prikryjeme pokrievkou a dusíme, pričom podľa potreby podlievame vodou. Keď je zelenina mäkká, pridáme pretlak, soľ, korenie, necháme ešte chvíľu povariť a môžeme podávať. Celá doba prípravy trvá približne 35-40 minút.
Syrová omáčka s kuracím mäsom
Potrebujeme:
2-3 kúsky kuracích pŕs
200 g smotanového syra
1 šálku kuracieho vývaru (prípadne 1 ks slepačieho bujónu)
1 šálku sterilizovaných húb
1 paradajku
Špetku pálivej papriky alebo chilli (ak nemáte radi pikantné, môžete nahradiť sladkou paprikou)
150 ml mlieka
Soľ a korenie podľa chuti
Trochu oleja
Čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kuracie kúsky ochutíme soľou, korením a necháme chvíľku marinovať. Rajčinu umyjeme a nakrájame nadrobno.
Pripravíme si panvicu na ktorej rozpálime trochu rastlinného oleja a potom orestujeme kuracie kúsky dozlatista. K mäsu pridáme syr, paradajku, mlieko, huby, petržlenovú vňať a kurací vývar (prípadne bujón rozpustený v troche vody). Všetko spolu necháme chvíľu variť. Omáčku dochutíme soľou a korením a môžeme podávať.
Paradajková s kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g kuracieho mäsa
Dve menšie cibule
500 g paradajok
Soľ a korenie podľa chuti
Sušenú bazalku, oregano a rozmarín
1/2 lyžičky cukru
2 strúčiky cesnaku
Rastlinný olej
Postup:
Kuracie mäso umyjeme a nakrájame nadrobno. Na panvici zahrejeme olej a opražíme kuracie kúsky dozlatista. Pridáme cibuľu, paradajky nakrájané nadrobno, trochu vody a ochutíme soľou, koreninami a cukrom. Nakoniec pridáme pretlačený cesnak a všetko spolu ešte 10 minút varíme na miernom plameni.
Krémová špenátová omáčka
Potrebujeme:
500 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
Olivový olej
Bazalku
Soľ
Sladkú smtoanu
50 g masla
Postup:
Na panvici zahreje oliovoý olej, pridáme najemno nasekaný špenát a dusíme, kým špenát nezmäkne. Pridáme trochu soli, 1 šálku smotany, pridáme maslo a korenie a bazalku. Omáčka je pripravená za 10 minút.
Bez masla, smotany či múky: Ľahká krémová omáčka na cestoviny
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu – stredne veľkú
1 hlávku cesnaku
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
½ šálky zeleninového vývaru
Podľa chuti – soľ a korenie
Postup:
Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.
Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.
Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.