Máte radi mak? Ak áno, tieto recepty vám ulahodia. Ich hlavnou súčasťou je totižto práve táto obľúbená ingrediencia. Inšpirujte sa a vyskúšajte tie najlepšie makové dezerty, aké poznáme.
Jogurtovo-makový koláč
Jednoduchá a rýchla pochúťka ku kávičke. Vyskúšajte skvelý koláčik z jogurtového cesta a maku.
Potrebujeme:
250 g zmäknutého masla alebo margarínu
4 vajcia
2 šálky kryštálového cukru
2 šálky bieleho jogurtu
2 šálky hladkej múky
200 g mletého maku
1 bal. vanilkového cukru
Štipku mletej škorice
Glazúra:
200 g práškového cukru
Trochu rumu alebo vody
Postup:
V jednej miske zmiešame jogurt s rozpusteným maslom a vajíčkami a v druhe sypké prísady. Potom obe zmesi spojíme a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto anvrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 175 stupňov 30-40 minút (cesto treba kontrolovať).
Kým sa pečie cesto, pripravíme si glazúru. Cukor zmiešame rumom alebo vodu tak, aby vznikla hustá poleva.
Makové cesto encháme chvíľu vychladnúť a potom naň navrstvíme polevu. Môžeme podávať.
Hrnčekový makový koláč
Mak je sám o sebe veľmi zdravou potravinou, predovšetkým vďaka vysokému obsahu vápnika. Okrom toho, je však aj veľmi chutný, obzvlášť v domácich makových dezertoch. Vyskúšajte napríklad nadýchaný makovník, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.
Potrebujeme:
4 vajcia
125 g masla
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mletého maku
1 hrnček hladkej múky
1 lyžicu prášku do pečiva
Mleté vlašské orechy – podľa chuti
Postup:
Do kastróla nalejeme vodu (alebo mlieko) a nasypeme do nej mak. Preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať. Následne mak scedíme.
V samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Postupne primiešame vychladnutý mak a múku s práškom do pečiva. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a štipky cukru tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Cesto navrstvíme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili maslom. Vrch môžeme posypať orechmi.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút.
Makové rezy s vanilkovým krémom
Vynikajúci dezert, ktorý spája nadýchané makové cesto a vynikajúci vanilkový krém.
Potrebujeme:
10 bielkov
10 lyžíc kryštálového cukru
200 g mletého maku
2 lyžice hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
Krém:
10 žĺtkov
1 l mlieka
3 bal. vanilkového pudingu
1 lyžičku vanilkovej arómy
250 g masla
8 lyžíc kryštálového cukru
Na ozdobu:
Čokoládové hoblinky
Postup:
Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a postupne pridávame cukor. V samostatnej miske zmiešame múku s makom a práškom do pečiva. Sypkú zmes postupne vmiešame do snehu tak, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie, rovnomerne naň nasieme cesto a uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť na mriežke a potom ho prekrojíme na dve časti.
Nakoniec si pripravíme vanilkový krém. 800 ml mlieka zmiešame s cukrom, vanilkovou arómou a preložíme na plameň. Zvyšok mlieka rozmiešame so žĺtkami a pudingovými práškami. Keď mlieko zovrie, odstránime ho z plameňa, zmiešame so žĺtkovou zmesou a opäť preložíme na slabý plameň, kde za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý krém. Necháme chvíľu vychladiť a do ešte teplého krému vmiešame maslo.
Na prvú polovicu cesta navrstvíme približne polovicu krému, prikryjeme druhou polovicou cesta a navrstvíme zvyšok krému. Nakoniec ozdobíme čokoládovými hoblinkami čokolády. Vložíme do chladničky, aby krém stuhol a môžeme podávať.
Hrnčekový makovo-čerešňový koláčik
Vynikajúci koláčik, ktorý pripravíte za pár minút. Ak máte radi kombináciu lahodného makového cesta, šťavnatého ovocia a skutočne jednoduchej prípravy, tento dezert je pre vás tým pravým.
Potrebujeme:
2 hrnčeky mletého maku
1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky zaváraných čerešní (alebo višní)
1 hrnček mlieka
100 ml šťavy z čerešní
2 vajcia
10 lyžíc roztopeného masla
1 bal. prášku do pečiva
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Do zmesi pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo a čerešňovú šťavu. Nakoniec do zmesi pridáme mak a čerešne.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne ho vymastíme a vysypeme múkou).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút.
Necháme vychladnúť a koláčik posypeme práškovým cukrom.
Chytrý zákusok s makom a bielou čokoládou
Pýtate sa, prečo chytrý? Pretože do rúry vložíte jednotné cesto a to sa počas pečenia rozdelí na 3krásne oddelená vrstvy. Z rúry tak vyberiete perfektný zákusok, ktorý pripravíte jednoduchšie ako ktorýkoľvek rýchly koláčik.
Potrebujeme:
10 stredne veľký vajec
1 liter mlieka
300 g kryštálového cukru
200 g mletého maku
10 lyžíc polohrubej múky
250 masla alebo margarínu
100 g bielej čokolády
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny – šľaháme, kým sa cukor neroztopí a hmota zdvojnásobí svoj objem. Potom pridáme vychladnuté roztopené maslo a roztopenú bielu čokoládu.
Opatrne, za stáleho miešania pridáme do zmesi aj preosiatu múku, mak a mlieko.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý postupne – po lyžiciach – vmiešame do žĺtkovej hmoty.
Pripravíme si formu na pečenie (20 x 30) a navrstvíme do nej cesto.
Pečieme pri teplote 165 stupňov 1 hodinu a 10 minút. Koláčik musí byť na povrchu zlatistý a na niektorých miestach môže popraskať, ale to vôbec nevadí.
Po upečení sa môže zdať stredná vrstva akoby nedopečená a tekutá – avšak ako bude zákusok chladnúť, táto vrstva krásne stuhne.
Zákusok podávame dobre vychladený – najlepšie chutí priamo z chladničky.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tvarohovo-maková roláda
Perfektná pochúťka na sviatočný stôl, alebo len tak, k popoludňajšej šálke čaju. Lahodné makové cesto sa perfektne dopĺňa z ľahkou tvarohovo-citrónovou náplňou. Doprajte si túto dobrotu aj vy!
Potrebujeme:
10 bielkov
150 g práškového cukru
100 g hladkej múky
50 g mletého maku
½ bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Náplň:
1 lyžicu kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
500 g tvarohu – jemného
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
Postup:
Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.
Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.
Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.
Úžasne lahodné makové rožky
Tento recept na sladké plnené rožteky máme veľmi rada a pravidelne ho pripravujem pre moju rodinua známych. Sú vynikajúce ako pochúťka ku kávičke, alebo dezert na slávnostný stôl. A čo je najlepšie, ich príprava je skutočne jednoduchá.
Potrebujeme:
Na cesto:
1 lyžicu kyslej smotany
250 g masla
1 lyžičku jedlej sódy
2 šálky + podľa potreby polohrubá múka – múku je potrebné pridávať podľa toho, aby bolo ceste pružné a nelepilo
Na plnku:
Mak mletý
Trochu vody
Práškový cukor
Postup:
Ako prvé si do misky nasypeme 2 šálky múky (objem 250 ml) a nastrúhané dobre vychladené maslo. Vypracujeme drobivú zmes.
Do cesta pridáme smotanu, sódu a pridávame toľko múky, aby nám vzniklo nelepivé pružné cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, ktorý zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Pripravíme si náplň – napríklad moju najobľúbenejšiu makovú. Mletý mak zmiešame s trochou vody a práškovým cukrom. Ďalšou alternatívou sú mleté vlašské orechy s cukrom.
Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na tenučký plát – 1-2 mm. Cesto narežeme na trojuholníky a na širší koniec každého trojuholníka navrstvíme náplň.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Hoci každá rúra pečie inak, s dĺžkou pečenia to netreba preháňať, aby rožteky neboli vysušené. Upečené rožky poprášime práškovým cukrom.
Len 5 minút: Vyskúšajte úžasne jednoduchý hrnčekový koláč
Vynikajúca chuť a úžasne jednoduchá príprava. Doprajte si skvelý dezert, ktorý pripravíte skutočne bleskovo – v priebehu 5 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o chvíľu si môžete užívať chutný a voňavý dezert.
Potrebujeme:
1 hrnček kryštálového cukru alebo trstinového
1 hrnček rastlinného oleja
2 hrnčeky bieleho jogurtu
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky mletého maku
4 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Poleva:
150 g horkej čokolády
2 lyžice masla
Poznámka: 1 hrnček = 250 ml
Postup:
Je to skutočne veľmi jednoduché. Pripravíme si väčšiu misku a v nej dôkladne zmiešame všetky suroviny. Vymiešame jednotné cesto.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút (cesto môžeme otestovať dreveným špáradlom).
Hotový koláčik necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom a polevu natrieme na koláč.
Bielky si odložte na iný chutný koláčik.