Prinášame vám 7 chutných dôkazov o tom, že koláče nemusia byť len sladké. Vyskúšajte tie najobľúbenejšie recepty na slané koláče, ktoré chutia vynikajúco a viete ich pripraviť rýchlo a jednoducho, kedykoľvek ne dostanete chuť.
Slaný koláč s mäsom a zelenou cibuľkou
Hriešne dobá pochúťka, ktorú pripravíte skutočne rýchlo a jednoducho. Vyskúšajte lahodný koláč z nadýchaného cesta, v ktorom nájdete len tie najlepšie suroviny. :-)
Potrebujeme:
200 g zelenej cibuľky
3 vajcia
150 g kyslej smotany (alebo gréckeho jogurtu)
1 šálku hladkej špaldovej múky
150 g varených kuracích pŕs
70 g strúhaného tvrdého syra s nižším obsahom tuku
1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
Štipku jedlej sódy
1 lyžičku soli (prípadne podľa chuti)
Postup:
Zelenú cibuľku nakrájame nadrobno. Rovnako nakrájame aj kuracie prsia.
Vajcia vyšľaháme so soľou, kyslou smotanou, múkou a práškom do pečiva. Nakoniec pridáme sódu, cibuľku, kuracie mäso a premiešame.
Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Keď koláčik na povrchu zhnedne, vyberieme ho z rúry, posypeme syrom a pečieme ešte cca 15 minút, kým sa syr nerozpustí.
Slaný koláč z toastového chleba so šunkou a syrom
Ak si myslíte, že z toastového chleba môžete vykúzliť maximálne tak hrianky alebo obložený sendvič, ste na omyle. Ukážeme vám, ako z neho pripraviť skvelú teplú večeru pre celú rodinu – vynikajúci slaný koláč. Vyskúšajte ho aj vy určite nám dáte za pravdu, že aj z obyčajných ingrediencií je možné pripraviť neobyčajnú pochúťku.
Potrebujeme:
Toastový chlieb
3 kelínky kyslej smotany
300 g majonézy (ideálne domácej)
3 vajcia uvarené natvrdo
250 g šunky nakrájanej na prúžky
250 g strúhaného syra
10 ks menších zaváraných uhoriek
Postup:
V jednej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 keínkom smotany. Pridáme nakrájané vajíčka a 5 nakrájaných uhoriek.
V druhej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelínkom smotany. Do zmesi vmiešame nakrájanú šunku.
V tretej miske zmiešame 100 g majonézy s 1 kelínkom smotany a ½ strúhaného syra. Do zmesy vmiešame aj zvyšné nakrájané uhorky.
Pripravíme si zapekaciu misu, ktorú vymastíme maslom. Na dno uložíme plátky toastového chlebíka a nanesieme prvú vrstvu – vaječno-majonézovo-smotanovú zems z 1. misky.
Potom opäť naukladáme plátky toastového chleba a navrstvíme šunkovo-majonézovo-smotanovú zmes z 2. misky. Opäť navrstvíme chlieb a zvyšnú syrovo-majonézovo-smotanovú zmes z poslednej misky.
Posypeme zvyšným strúhaným syrom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Poznámka: pred vložením do rúry odporúčame koláčik vložiť odstáť do chladničky, aby sa všetky chute prepojili.
Točený syrový koláč
Lístkové cesto, syrová náplň a hravé prevedenie. Vyskúšajte vynikajúci slaný koláč s lahodnou náplňou.
Potrebujeme:
400 g rozvaľkaného lísktového cesta
200 g strúhaného tvrdého syra
100 g strúhaného mäkkého syra napr. mozzarelly
1 žĺtok na potretie
1 lyžicu sezamových semienok
Postup:
Cesto nakrájame na dlhé prúžky. Do stredu každého prúžku navrstvíme zmes tvrdého a mäkkého strúhaného syra – podľa chuti môžeme ochutiť soľou a korením. Potom okraje cesta zavinieme tak, aby syrová náplň ostala vo vnútri. Takto postupujeme pri každom prúžku cesta.
Pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Prúžky ukladáme na plech tak, aby sme vytvorili tvar slimáka – postupujeme od stredu.
Nakoniec koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a posypeme semienkami. Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Zemiakové muffiny s kuracím mäsom a syrom
Skvelé slané koláčiky, ktoré chutia vynikajúco, či už ich podávate ako teplú večeru alebo ako studenú chuťovku.
Potrebujeme:
8 ks stredne veľkých zemiakov
700 g kuracích pŕs
½ šálky vody
150 g strúhaného syra
200 g majonézy
3 strúčiky cesnaku
Zväzok zelenej cibuľky
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Kuracie mäso umyjeme očistíme a nakrájame nadrobno.
Na panvici necháme zovrieť vodu, potom pridáme majonézu a zmiešame s vodou. Následne pridáme kuracie kúsky, pretlačený cesnak, soľ a korenie.
Prikryjeme pokrievkou a zmes necháme dusiť približne 20 minút.
Medzitým si prirpavíme zemiaky. Ošúpeme ich, umyjeme a nastrúhame (prebytočnú tekutinu odstránime).
Plech na muffiny vymastíme maslom alebo olejom a na dno každého otvoru navrstvíme strúhané zemiaky. Následne navrstvíme kuraciu zmes a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 240 stupňov 20-25 minút.
Po uplynutí tohto času koláčiky vyberieme, posypeme strúhaným syrom a zelenou cibuľkou. Vložíme do rúry, kde pečieme ešte 5-10 minút, alebo kým sa syr nerozpustí.
Upečené koláčiky necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať.
Najjednoduchší zemiakový koláč z panvice
Rýchla chutná a skutočne vynikajúca večera, na ktorej si pochutná celá rodina a pripravíte ju skutočne jednoducho. Základom je zemiakové cesto a chutná náplň, ktorú pripravíte zo svojich obľúbených prísad. Pozrite sa, aké je to jednoduché.
Potrebujeme:
500 g uvarených zemiakov
150 g hladkej múky
1 vajce
100 g šunky
100 g tvrdého syra
Soľ a kroenie podľa chuti
Olej
Postup:
Zemiaky uvaríme a roztlačíme na kašu. Pridáme múku, vajce a vypracujeme jednotné cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice.
Panvicu vymastíme trochou oleja a jednu polovicu cesta navrstvíme na dno vyhratej panvice. Na cesto navrstvíme šunku, syr a prikryjeme druhou polovicou cesta. Koláč pečieme najskôr z jednej strany, potom obrátime pomocou taniera a pečieme dozlatista aj z druhej strany.
Koláč podávame hneď s dressingom s kyslej smotany a čerstvých byliniek.
Zemiakovo – syrový koláčik
Tento slaný koláčik je jedným z mojich najobľúbenejších pokrmov už od detstva. Pamätám sa, ako sa po kuchyni rozliehala lahodná vôňa cesnaku vždy, keď nám ho mama pripravovala. Recept na túto pochúťku sa u nás dedí a preto verím, že raz ho bude pre svoju rodinu s láskou pripravovať aj moja dcérka. :-)
Potrebujeme:
6 stredne veľkých zemiakov
2 vajcia
2 strúčiky cesnaku
3-4 lyžice majonázy
100 g strúhaného syra
1 lyžicu sušeného kôpru (príp. iných zelených byliniek)
Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti
Ďalej budeme potrebovať:
Zapekaciu misu s priemerom 26 cm
Postup:
Polovicu syra zmiešame v miske s vajíčkom a sušeným kôprom – táto zmes bude tvoriť vrchnú vrstvu koláča.
Druhú polovicu zmiešame s vajíčkom, prelisovaným cesnakom a majonézou.
Zemiaky nastrúhame na strúhadle, osolíme, okoreníme a zmiešame so syrovo-majonézovou zmesou. Túto zmes navrstvíme do vymastenej zapekacej misy. Povrch pokryjeme syrovo-kôprovou zmesou a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút, alebo kým nie je povrch koláča zlatistý.
Slaná torta s fantastickou náplňou
Ak chcete pripraviť skvelú hostinu pre oslávenca, ktorý neobľubuje sladké dezerty, vyskúšajte túto vynikajúcu slanú tortu. Okrem toho, že vyzerá skvele, prekvapí aj fantastickou chuťou.
Potrebujeme:
Na cesto:
125 g masla alebo margarínu
1 vajce
3 lyžice vody
250 g hladkej múky
Náplň:
330 g kuracích pŕs
250 g šampiňónov
180 g cibule
14 cherry paradajok
Soľ a mleté korenie
Ďalej budeme potrebovať:
150 g tvrdého syra
300 ml smotany na šľahanie
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto. Vychladené maslo nakrájame nadrobno (alebo nastrúhame) a zmiešame s múkou. Pridáme vajce, soľ, vodu a vymiesime jednotné cesto.Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme aj nakrájané šampiňóny a zmes ochutíme soľou a korením. Varíme na miernom plameni približne 5 minút.
Kuracie mäso uvaríme domäkka v slanej vode. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Následne mäso nakrájame nadrobno a primiešame do zmesi húb a cibuľky.
V samostatnej miske zmiešame smotanu so syrom.
Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme a uložíme do pripravenej formy tak, aby siahalo aj na okraje. Formu nemusíme vymastiť maslom, ale cesto je potrebné dôkladne vtlačiť do formy. Tiež môžete upraviť okraje cesta ľubovoľným vzorom.
Na cesto navrstvíme hobovo-kuraciu náplň a rajčiny prekrojené na polovice. Nakoniec navrstvíme smotanovo-syrovú zmes a tortu vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút, alebo kým nie je povrch torta zlatistý.
Kapustový koláč
Vynikajúci ako príloha, alebo ako rýchla pochúťka na olovrant. A čo je najlepšie, jeho príprava je taká jednoduchá, že ho zvládne skutočne každý.
Potrebujeme:
350 g kapusty
200 g kefíru alebo bieleho jogurtu
1 lyžičku prášku do pečiva
2 lyžice oleja
140 g hladkej múky
Čerstvé bylinky podľa chuti
½ lyžičky celej rasce
Sezam na posypanie
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno a osolíme. Kefír vymiešame s múkou, práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Cesto vložíme na 30 minút do chladničky.
Na panvici osmažíme kapustu na troche oleja. Pridáme rascu, čierne korenie a dusíme približne 5 minút.
Cesto rozdelíme na polovicu. Pripravíme si formu na pečenie, ktorú vymastíme olejom. Na dno navrstvíme jednu polovicu cesta. Na cesto navrstvíme náplň, prikryjeme druhou časťou cesta a posypeme sezamom. Popicháme vidličkou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20-30 minút.