Cuketa je moja obľúbená zelenina – svieža, šťavnatá a navyše, obsahuje len minimum kalórií. Jej príprava je jednoduchá a dá sa využiť na množstvo skvelých a chutných receptov. Prinášam vám moje najobľúbenejšie recepty na prípravu cukety, ktoré si určite nájdu miesto, aj vo vašej kuchyni.
Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom
Toto je najjednoduchší a zároveň úžasne chutný spôsob, ako pripraviť cuketu. Vynikajúco sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsku. Stačí vám len 20 minút a vynikajúce letné predjedlo je na svete.
Potrebujeme:
400-500 g cukety
60-70 ml slnečnicového oleja
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice octu
1 lyžicu medu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 zväzok kôpru
Postup:
Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu.
Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky.
Necháme marinovať 2 hodiny.
Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou
Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.
Potrebujeme:
600 g cukety
200 g jogurtu
2 lyžice hladkej múky
1 strúčik cesnaku
Zväzok kôpru
1 lyžičku červenej papriky
Soľ podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.
Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.
Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).
Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.
Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.
Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou
Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.
Potrebujeme:
2 ks cukety
2 vajcia
300 g hladkej múky
100 g kyslej smotany
100 g masla
6-7 lyžíc kakaového prášku
1 šálku kryštálového cukru
1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
10 g vanilkového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.
Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.
Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom
Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.
Potrebujeme:
1-2 ks paradajok
200-250 g cukety
1 červenú papriku
2 lyžice kyslej smotany
2-3 lyžice mlieka
1 vajce
40 – 50 g syra
Soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.
Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.
Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.
Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.
Tento recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Jemné cuketové palacinky s chutnou náplňou
Vynikajúce a úžasne lahodné placky, ktoré pripravíte z cukety. Je to skutočne jednoduché a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku.
Potrebujeme:
1 cuketu
1 vajce
2/3 šálky hladkej múky
3/4 šálky mlieka
1/2 lyžičku soli
Mleté korenie
Rastlinný olej
Náplň:
2 lyžice majonézy
2 lyžice kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
Zväzok kôpru
Panvicu s priemerom 20 cm
Postup:
Cuketu očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Pridáme soľ, korenie, mlieko a postupne múku. Vymiešame jednotné cesto.
Z cesta formujeme jednotlivé palacinky, ktoré vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán dozlatista.
Keď sú palacinky hotové, pripravíme si náplň. Zmiešame majonézu, smotanu, nasekaný kôpor a pretlačený cesnak. Náplň navrstvíme na palacinky a zrolujeme. Môžeme okamžite podávať.
Cuketová roláda
Vynikajúca slaná dobrota, v ktorej zohráva hlavnú úlohu obľúbená letná zelenina – cuketa. Vyskúšajte z nej pripraviť šťavnatú roládu so šunkou a lahodným syrom. Chutí naozaj výborne! :-)
Potrebujeme:
2 cukety
4 plátky tvrdého syra
4 plátky šunky
1 mozzarellu
1 vajce
2 lyžice hladkej múky
4 lyžice mlieka
Postup:
V miske zmiešame mlieko, múku a vajce. Vidličkou vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať podobnú konzistenciu ako cesto na prípravu palaciniek či lievancov. Cesto osolíme a okoreníme.
Cuketu nakrájame na tenké plátky, ktoré postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji. Keď sú z oboch strán zlatisté, preložíme ich na papierový servítok a odstránime prebytočný olej.
Na pracovnú dosku rozložíme väčší kúsok alobalu a uložíme naň plátky cukety. Na cuketu uložíme plátky šunky a syra. Na vrch navrstvíme strúhanú mozzarellu . Roládu pomocou alobalu opatrne zrolujeme. Okraje alobalu pevne spojíme a uzavrieme.
Takto pripravenú roládu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Roládu necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať!
Cuketa v jogurtovom cestíčku
Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)
Potrebujeme:
Cuketu
1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)
100 ml jogurtu
Hladkú múku
Soľ
Sladkú papriku
Cesnak
Olej na vyprážanie
Postup:
Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.
Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.
Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.
Podávame s obľúbenou omáčkou.