Veľkonočné sviatky sú definitívne tu. K najkrajším sviatkom jari patria aj chutné tradície a jednou z nich je v mnohých rodinách bezpochyby aj sviatočný šalát. Dotiahnite tento rok váš sviatočný šalát do dokonalosti s domácou majonézou. Vyberte si tú najlepšiu!
Základný recept na mojonézu pripravenú za 5 minút
Jednoduchý a rýchly návod, ako si skvelú domácu majonézu pripraviť doma za menej ako 5 minút. Výsledok je skutočne fantastický!
Potrebujeme:
1 šálku repkového oleja
1 vajce
Šťavu z citróna
Lyžičku soli (príp. podľa chuti)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžicu dijonskej horčice
Postup:
V miske zmiešame vajce, olej, citrón, soľ a horčicu. Miešame metličkou, kým nevznikne krémová hmota.
Ľahká majonéza
Vynikajúca domáca majonéza, ktorá sa vám pri príprave vianočného šalátu určite bude hodiť. Okrem skvelej chuti má však jednu ďalšiu výhodu, v porovnaní s kupovanou majonézou je omnoho dietnejšia a preto si ju môžete dopriať bez obáv z „vianočných“ kilogramov.
Potrebujeme:
1 kelímom kyslej smotany s nižším obsahom tuku
1 malú cibuľku
1 zaváranú uhorku
1 lyžicu ryžového oleja (príp. slnečnicový olej)
1 lyžicu uhorkového nálevu
1 lyžičku horčice
1 lyžičku polievkového korenia
Štipku soli a čierneho korenia
Postup:
Uhorku aj cibuľku nastrúhame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme na hladkú hmotu a môžeme okamžite používať.
S olivovým olejom a horčičným semienkom
Ak máte radi chuť a vôňu horčičného semienka, vyskúšajte túto skvelú majonézu s výraznou chuťou.
Potrebujeme:
1 žĺtok
1 lyžičku citrónovej šťavy
½ lyžičky mletého horčičného semienka
½ lyžičku soli
¾ šálky olivového oleja
Postup:
Žĺtok zmiešame so soľou, horčičným semienkom, citrónovou šťavou. Vymiešame hladkú hmotu.
Do hmoty postupne vmiešavame olej. Základom prípravy dobrej majonézy je dôkladné miešanie. Ak si chceme uľahčiť prácu, môžeme použiť aj kuchynský robot.
Majonéza by mala byť nadýchaná a svetlo žltá.
Majonéza bez oleja
Zdravšia a napriek tomu veľmi chutná. Vyskúšajte domáci recept na majonézu trochu inak. Určite vám zachutí.
Potrebujeme:
2 vajcia uvarené natvrdo
200 ml kyslej smotany
1 kopcovitú lyžičku horčice
2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
Štipku soli a cukru
Postup:
Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík). Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie. Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí. Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu. Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu. Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.
Majonéza bez vajec
Ak chcete vyskúšať majonézu bez vajce, prípadne máte na vajcia alergiu, tento recept sa vám určite hodí!
Potrebujeme:
150 ml mlieka
200 ml rastlinného oleja
1 lyžicu plnotučnej horčice
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku soli
Postup:
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Do kuchynského robota nalejeme mlieko, olej, soľ a horčicu. Vyšľaháme hladkú jednotnú hmotu, do ktorej postupne vlievame citrónovú šťavu. Šľaháme kým hmota nezhustne.
Majonézu vložíme do chladničky. V uzatvárateľnej nádobe v chlade vydrží 10 dní.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)