Jablká nie sú vynikajúcim a zdravým ovocím, ale tiež skvelou ingredienciu, z ktorej môžeme vykúzliť množstvo chutných dezertov. Vyskúšajte ich aj vy!
Jablkové lízanky
Potrebujeme:
Karamel
Jablká
Postup:
Lyžičkou jemne vykrojíme z jablka menšie guľôčky, nastokneme ich na drevenú špajľu alebo špáradlo a namočíme do karamelu. Necháme zaschnúť a môžeme si pochutnávať.
Jablkové kúsky s karamelom
Potrebujeme:
3 jablká odrody Gala
3 jablká odrody Granny Smith
Hoblinky tmavej alebo bielej čokolády
Roztopenú bielu čokoládu
Karamelovú polevu
Postup:
Jablká umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Plátky oboch odrôd striedavo ukladáme na do formy. Posypeme hoblinkami čokolády a ozdobíme karamelovou polevou a bielou čokoládou.
Rozkvitnuté jablká
Potrebujeme:
2 sladké jablká
2 lyžice masla
3 lyžice hnedého cukru
1 lyžicu hladkej múky
1 lyžičku škorice
4 karamelky
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Vrchnú časť jablka odrežeme (približne ¼) a vyberieme jadro (lyžičkou). Potom urobíme ostrím nožom 2 hlboké kruhové zárezy okolo jadra tak, aby sme jablko celkom neprerezali. Potom urobíme ostrým nožom lúčovité zárezy (viď foto).
Do stredu každého kúsku jablka vložíme karamelku.
Maslo zmiešame s hnedým cukrom a vložíme na 30 sekúnd do mikrovlnky, aby sa zmes rozpustila. Pridáme hladkú múku, škoricu, premiešame a zmes nanesieme na vrch jabĺk.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov 25-30 minút, ale kým jablká nie sú mäkké.
Podávame teplé, ideálne ozdobené kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Jalbká so smotanovým syrom
Potrebujeme:
220 g smotanového syra alebo jemného tvarohu
1-2 jablká
Karamelovú omáčku
Postup:
Jablko umyjeme, nakrájame na plátky a rozložíme na plytkú servírovaciu misu. Do misky preložíme smotanový syr (prípadne ho vyklopíme na misu k plátkom jabĺk) a polejeme karamelovou omáčkou. Môžeme posypať orechmi.
Smotanovo-kamremolovú zmes natierame na plátky jabĺk.
Sladká jablková sangria
Potrebujeme:
700 ml jablčného muštu
¼ šálky karamelového sirupu
700 ml bieleho vína
Postup:
Víno zmiešame s muštom . Do tejto zmesi pridáme kúsky jabĺk a karamelový sirup.
zdroj: takprosto