plny-hrniec_transparent_negativ.png

13 tipov na sviatočný stôl: Pripravte pre svojich hostí najlepšie domáce pečivo!

Prinášame vám výber 13 najlepších domácich pečív, sušienok a čajových koláčikov, ktoré budú ozdobou každého sviatočného stola.

Jemné maslové sušienky, vanilkové rožteky alebo fantastické mrázikové kolieska, kedysi poznali a s láskou pripravovali už naše prababičky. Prinášame vám výber 13 najlepších domácich pečív, sušienok a čajových koláčikov, ktoré budú ozdobou sviatočného stola.

Jemné vanilkové pečivo

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

500 g masti

200 ml bieleho jogurtu

1 šálku kryštálového cukru

2 bal. vanilkového cukru

Na posypanie:

1 bal. vanilkového cukru

Práškový cukor

Na náplň:

Džem, marmeládu…

Postup:

Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.

Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.

Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.

Keksíky s malinovým džemom

48fa9a680cce2947ac5c3a140e9c5061_view_l

Potrebujeme:

Cesto:

100 g masla izbovej teploty

75 g kryštálového cukru

2 lyžice bieleho vínneho octu

2 lyžice vody

200 g hladkej múky

Na malinovú náplň:

150 g malinovej marmelády

150 g práškového cukru

4 lyžice sladkej smotany

Postup:

V miske zmiešame šľahačom maslo, cukor, ocot a vodu. Postupne, do zmesi pridávame múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Rúru zahrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice.

Každú polovicu rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika alebo kruhu – podľa toho, aký tvar chceme zo sušienok vykrajovať. Z cesta vykrajujeme jednotlivé kúsky a vytvorime na nich miesto na neskoršie pridanie náplne(v prípade obdĺžnikov spravíme ryhu v prostriedku cestu, v prípade kruhov priehlbinu lyžičkou).

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 12 minút.

Keď je pečivo upečené a vychladené, do priehlbín navrstvíme džem. Z cukru a smotany pripravíme zmes s konzistenciou pasty. Navrstvíme do cukrárenského vrecka a pečivko dozdobíme podľa svojej fantázie.

Pudingové mesiačiky

Potrebujeme:

440 g hladkej múky

220 g zmäknutého masla

150 g práškového cukru

80 g vanilkového pudingu

1 bal. vanilkového cukru

4 žĺtky

4 lyžice mlieka

Práškový cukor – budeme v ňom obaľovať hotové mesiačiky

Postup:

Do väčšej misky vložíme všetky suroviny – múku, maslo, cukor, pudingový prášok, žĺtky a mlieko. Z hmoty ušľaháme hladké cesto, z ktorého postupne tvarujeme jednotlivé mesiačiky.

Rožteky preložíme na plech vytlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhraitej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, 15 minút.

Mesiačiky necháme vychladnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.

Kokosovo-citrónové guličky

kolaz_1477479270

Potrebujeme:

150 g kryštálového cukru

115 g masla izbovej teploty

80 g smotanového syra izbovej teploty

1 vajce

1 citrón – kôru a 2 lyžice šťavy

100 g strúhaného kokosu

½ lyžičky jedlej

1 lyžičku prášku do pečiva

300 g hladkej múky

2-3 lyžice práškového cukru

Postup:

Maslo ušľaháme s cukrom. Pridáme smotanový syr, vajce a ušľaháme do jednotnej hmoty. Kokos zamiešame s práškom do pečiva a jedlou sódou. Vmiešame do cesta a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec opatrne primiešame múku. Ak sa vám cesto zdá príliš mäkké, pridajte ešte 10 g kokosu a 1 lyžicu múky.

Cesto vložíme na 1 hodinu do chladničky. Z cesta formujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a tieto obalíme v práškovom cukre – cukor vytvorí na povrchu sladkú kôrku. Guľôčky prekladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený maslom. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.

Vanilkové rožky bez vajec

Potrebujeme:

380 g hladkej múky

70 g práškového cukru

200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)

80 g masla

1 vanilkový cukor

90 g mletých vlašských orechov

Na obaľovanie:

Vanilkový cukor 3-4 balíky

5 lyžíc práškového cukru

Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.

Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.

Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.

Čajové pečivo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrebujeme:

1 kg hladkej múky

½ kg masti alebo margarínu

3 vajcia

2 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

Strúhanú citrónovú kôru

Na ozdobu:

Čokoládovú polevu, sladké zdobenie…

Postup:

Zo všetkých prísad vymiešame hladké cesto. Cesto necháme cez noc odpočívať. Na druhý deň cesto rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené.

Upečené kúsky môžeme spájať džemom alebo marmeládou, alebo ozdobiť polevou alebo sladkým zdobením.

Mandľové kolieska s likérom

kolaz_1477485508

Potrebujeme:

120 g masla

250 g práškového cukru

Štipku soli

Kôru z ½ citróna

1 vajce

180 g hladkej múky

70 g kurkuričnej múky

100 g olúpaných a rozdvených mandlí

3 lyžice vaječného lekéru

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme so 100 g práškového cukru. Pridáme vajce a dobre premiešame. V inej miske zmiešame oba druhy múky, rozdrvené mandle, citrónovú kôru a soľ. Sypkú zmes primiešame k zmesi masla, vajec a cukru. Rýchlo vypracujeme jednotné cesto, zabalíme ho do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-5 mm a vyrežeme tvary s priemerom 5 cm. Na každom druhom kruhu vyrežeme vnútorný kruh s priemerom 3 cm.

Vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8-10 minút.

Na ozdobu si pripravíme celé lúpané mandle, ktoré rozdelíme na polovice a opražíme na panvici. V miske zmiešame zvyšný práškový cukor s likérom a túto zmes nanesieme na celé kruhy. Potom prikryjeme vyrezanými kruhmi a do stredu každého kúska vložíme mandľu. Nakoniec posypeme cukrom.

Máčané mrázikové kolieska

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g masla

100 ml teplého mlieka

20 g droždia

Práškový cukor na posypanie

Rum podľa chuti

Trochu citrónovej kôry

Postup:

Do mlieka nasypeme cukor, droždie a trochu múky. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď vyjde kvások, zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto – zvyšnou múkou, cukrom, zmäknutým maslom, citrónovou kôrou a trochou rumu.

Nie je potrebné čakať, kým cesto vykysne, pracujeme s ním hneď. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Pomocou vykrajovátka z cesta vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary. Aby sa dali neskôr navliecť, je potrebné, aby boli vyrezané aj v strede.

Následne vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Po upečení prichádza časť, vďaka ktorej získajú kolieska svoju nezameniteľnú chuť a typickú podobu. Upečené kolieska navlečieme na niť a namočíme do horúcej vody a hneď vytiahneme a obalíme v cukre.

Maslové pečivo na sviatočný stôl

Potrebujeme (na 15 kusov):

100 g zmäknutého masla

40 g práškového cukru

1 bielok – izbovej teploty

1 bal. vanilkového cesta

160 g hladkej múky

1 lyžica džemu podľa chuti

Voliteľné: ½ lyžičky kukuričnéo škrobu

Postup:

Rúru nastavíme na 200 stupňov. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme bielok, múku a vanilkový cukor. Dôkladne vymiešame hladké cesto.

Cesto vložíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme ľubovoľné tvary – kvietky, hviezdice.

Do stredu navrstvíme trochu džemu (ak je džem príliš tekutý, môžeme doň pridať škrob, ktorý spôsobí, že džem zhustne) a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 12 minút,alebo kým povrch pečiva nie je zlatistý.

Vynikajúce pudingové pečivo

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

1 kocka čerstvého droždia

75 g kryštálového cukru

Špetka soli

200 ml teplého mlieka

Na náplň:

1 bal. vanilkového pudingu

2 lyžice cukru

500 ml mlieka

Hrsť sušených hrozienok

Na potretie:

100 ml vody

2 bal. vanilkového cukru

Postup:

Z pudingového prášku, cukru a mlieka uvaríme puding.

Kvasnice rozmelíme do teplého mlieka a pridáme 1 lyžicu cukru. Počkáme, kým vyjde kvások. V miske zmiešame múku so soľou, zvyšným cukrom, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát. Potrieme vychladnutým pudingom, posypeme hrozienkami a opatrne zrolujeme. Narežeme na pásiky hrubé cca 1,5 cm.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu.

Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch slimáčikov nie je zlatistý.

Ešte horúce pečivo potrieme zmesou vody a vanilkového cukru.

Roztomilé sušienky „hríbiky“!

Potrebujeme:

460 g hladkej múky

200 g masla

150 g práškového cukru

1 lyžičku vanilkového cukru

2 vajcia

40 g škrobu

1 bal. prášku do pečiva

1 lyžicu kakaa

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme metličkou s práškovým a vanilkovým cukrom. Do hmoty postupne vmiešame obe vajcia – jedno po druhom.

UVWdvm2NC8w

Nakoniec vmiešame do hmoty múku spolu s práškom do pečiva a škrobom.

Z8QwBCYxDO4

Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.

XEp64gwxztI

Cesto rozdelíme na 46-48 guličiek približne rovnakej veľkosti a rozložíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Tenké hrdlo nádoby (alebo tenkú rúrku) vložíme do kakaa a potom v strede každej guličky urobíme odtlačok – nohu hríbika.

Mdc2FX0glus

R6g1W3ntklQ

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.

Z7Emt0BLOxg

ilzmLEPCPs8

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Krehké čokoládové sušienky so smotanovým krémom

Potrebujeme:

1 vajce

80 g masla izbovej teploty

100 g práškového cukru

3 lyžice kakaa

100 ml mlieka

130 g polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

½ – 1 lyžičku vanilkovej arómy

Krém:

150 ml smotany na šľahanie 33%

3 lyžice práškového cukru

½ balíka stužovača do šľahačky

Postup:

Maslo vyšľaháme s cukrom a vajíčkom do peny. Postupne pridáme kakao a múku s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta pomaly vmiešame mlieko, vanilkovú arómu a dôkladne vymiešame metličkou. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru okrúhlych sušienok.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 10-12 minút.

Smotanu ušľaháme so stužovačom a cukrom.

Upečené sušienky necháme vychladnúť, na jeden kúsok navrstvíme šľahačku a prikryjeme druhou polovicou.

Môžeme podávať.

Najlepšie recepty na dnes