plny-hrniec_transparent_negativ.png

13 najlepších receptov na prípravu zemiakových placiek!

Vyskúšajte obľúbené zemiakové placky na 13 najchutnejších spôsobov.

Táto klasika nikdy nesklame. Vyskúšajte obľúbené zemiakové placky na 13 najchutnejších spôsobov. Presvedčte sa, že aj takúto klasiku môžete pripraviť celkom novým spôsobom a s chutným vylepšením. Čo by ste povedali napríklad na placky zo smotanového cesta alebo dokonca roládu zo zemiakových placiek? Neváhajte a vyskúšajte všetky.

Chrumkavé zemiakové placky so syrom

Chrumkavé zemiakové placky so syrom

Potrebujeme:

8 stredne veľkých zemiakov

1 väčšiu cibuľu nakrájanú nadrobno

2 vajcia

150 g tvrdého syra nastrúhaného najemno

3 strúčiky cesnaku

3-4 lyžice hladkej múky

Zelenú cibuľu alebo petržlenovú vňať nasekanú nadrobno

Majoránku

Olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Pridáme múku, vajcia, cibuľu, soľ, korenie, majoránku, syr a pretlačený cesnak. Vymiešame jednotné cesto.

Podľa hustoty cesta môžete pridať vajce alebo múku.

Na panvici rozpálime olej a lyžicou formujeme na panvicu jednotlivé placky. Vyprážame z oboch strán dozlatista, odstránime prebytočný olej papierovým servítkom a podávame posypeme zelenou cibuľkou alebo petržlenovou vňaťou.

Pečená roláda zo zemiakových placiek

Zabudnite na obyčajné zemiakové placky a vyskúšajte túto dobrotu. Už ich nebudete pripravovať inak!

Potrebujeme:

4 stredne veľké zemiaky

2-3 mrkve

2 šalotky nakrájané nadrobno

30 g najemno nasekanej pažítky

3 vajcia

Štipku muškátového orieška

1 lyžičku soli

Čierne mleté korenie

400 g smotanového syra (prípadne aj pomazánkového masla alebo jemného tvarohu)

6 väčších plátkov šunky

100 g strúhaného syra

Postup:

Zemiaky aj mrkvu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme pažítku, šalotku, vajcia, koreniny a soľ. Vymiešame jednotnú hmotu a rovnomerne ju navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch by mal byť väčších medzier a trhlín.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 stupňov 30 minút. Vyberieme z rúry a necháme ochladiť.

Smotanový syr ochutíme soľou a bylinkami, ak pracujeme s ochuteným syrom alebo pomazánkovým maslom, nemusíme dochucovať.

Na placku navrstvíme polovicu smotanového syra a plátky šunky a pokryjeme zvyšným syrom.

Pevne ale opatrne placku zrolujeme a posypeme strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme ešte 15 minút.

Necháme chvíľku vychladnúť a podávame nakrájané na plátky ako klasickú roládu.

Bielurské zemiakové placky

Bieloruské zemiakové placky

Potrebujeme:

6 ks zemiakov

Zväzok zelenej cibuľky

1 červenú papriku

1 mrkvu

1 vajce

4 lyžice hladkej múky

1-2 lyžice kyslej smotany

3 lyžice slnečnicového oleja

Soľ podľa chuti

Postup:

Zemiaky aj mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Zelenú cibuľku a papriku nakrájame nadrobno. Všetku zeleninu zmiešame v miske, pridáme múku, vajce. Soľ a korenie podľa chuti.

Na panvici zahrejeme rastlinný olej a vyprážame na ňom jednotlivé placky z oboch strán dozlatista.

Podávame s obľúbeným dessingom.

Pečené zemiakové placky s cesnakom

Pečené zemiakové placky s cesnakom

Potrebujeme:

5-6 zemiakov

1 vajce

100 g hladkej múky

1 lyžicu rastliného oleja

Soľ a korenie podľa chuti

Cesnak na potretie

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme, uvaríme domäkka a potom roztlačíme na zemiakovú kašu. Primiešame soľ, korenie, vajce, a múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Z cesta formujeme jednotlivé placky, ktoré na povrchu popicháme vidličkou. Placky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rastlinným olejom. Môžeme posypať semienkami alebo rascou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Placky necháme vychladnúť a potrieme zvyšným olejom zmiešaným s pretlačeným cesnakom – ako langoše.

Jemné zemiakové placky

Jemné zemiakové placky

Potrebujeme:

4-5 ks zemiakov

250 – 300 g hladkej múky

3 vajcia

3 strúčiky cesnaku

5 lyžíc oleja

250-300 ml mlieka

Zväzok pažítky nasekanej najemno

1 lyžičku cukru

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na štvrtinky. Potom preložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou tak, aby siahala tesne nad povrch zemiakov. Osolíme a varíme domäkka. Keď sú zemiaky uvarené preložíme ich spolu s vodou do mixéra a rozmixujeme. Pridáme mlieko, drvený pretlačený cesnak, vajcia, 3 lyžice oleja, cukor a múku. Dôkladne zmiešame a necháme odstáť 30 minút.

Panvicu potrieme olejom a naberačkou dávkujeme cesto. Posypeme zelenými bylinkami a vyprážme rovnako ako klasické placky.

Najrýchlejšie zemiakové placky

Najrýchlejšie zemiakové placky

Potrebujeme:

3 zemiaky

2 vajcia

Soľ a korenie

Postup:

Zemiaky nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme vajcia, soľ a korenie. Premiešame.

Panvicu vymastíme trochou oleja, a na povrch navrstvíme zemiakové cesto. Opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame ako chutnú prílohu, alebo len tak s čerstvou zeleninou a obľúbeným dressingom.

 Fínske zemiakové placky pečené v rúre

Fínske zemiakové placky pečené v rúre

Potrebujeme:

5-6 väčších zemiakov

1 vajce

100 g hladkej múky

1 lyžicu rastlinného oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 vajce na potretie

Postup:

Zemiaky ošúpeme a uvaríme v slanej vode domäkka. Potom scedíme necháme vychladnúť a roztlačíme ako na klasickú zemiakovú kašu. Pridáme olej, korenie, vajce, múku a vypracujeme hladké zemiakové cesto.

Pracovnú dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rozváľkame ho na tenký plát a vykrajujeme z neho jednotlivé placky. Povrch placiek popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (povrch placiek môžeme posypať semienkami podľa chuti).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým povrch placiek nie je zlatistý.

Zemiakové placky so šunkou a syrom

Zemiakové placky so šunkou a syrom

Potrebujeme:

600 g zemiakov

100 g strúhaného syra

100 g šunky nakrájanej nadrobno

1 vajce

Zväzok petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru nakrájaný nadrobno

2-3 lyžice hladkej múky

2 lyžice kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Rastlinný olej na vyprážanie

Postup:

Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme syr, šunku, vajce, smotanu a bylinky. Premiešame a postupne pridáme aj múku, soľ a korenie. Vymiešame homogénne cesto.

Na panvici rozpálime 1 lyžicu rastlinného oleja a naberačkou dávkujeme cesto. Vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný

Podávame s kyslou smotanou.

Zemiakovo-smotanové placky

Zemiakovo-smotanové placky

Potrebujeme:

6 stredne veľkých zemiakov

1 vajce

2 lyžice hladkej múky

150 g kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

2 lyžičky najemno nasekanej petržlenovej vňate (príp. kôpru)

Olej

Postup:

Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. K zemiakom pridáme vajce, múku, smotanu. Dochutíme soľou a korením.

Zmes dôkladne premiešame. Na panvici rozpálime olej a vyprážame na ňom placky z oboch strán dozlatista.

Podávame s kyslou smotanou, posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Zemiakové placky s tvarohom pečené v rúre

Pečené zemiakovo-tvarohové placky

Potrebujeme:

250 g uvarených zemiakov v šupke

1 jemný tvaroh

2-3 vajcia

Hrsť jarnej cibuľky nasekanej najemno

Štipku sušeného rozmarýnu

Soľ a čierne mleté korenie podľa chuti

Postup:

Uvarené zemiaky zlejeme a necháme vychladnúť. Potom zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Strúhané zemiaky zmiešame s rozšľahanými vajíčkami, tvarohom, jarnou cibuľkou, soľou a koreninami. Z cesta vytvárame lyžicou jednotlivé placky, ktoré dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie (z cesta by sme mali dostať 12-16 placiek). Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút. Potom ich obrátime a pečieme ďalších 10 minút.

Ďalšia možnosť je placky vypražiť na malom množstve oleja. Pečenie je však zdravšia a nemenej chutnejšia alternatíva.

Podávame s kyslou smotanou.

Zemiakové placky so syrom feta

Jemné zemiakové placky na grécky spôsob

Potrebujeme:

750 g zemiakov

150 g syru feta

1/2 lyžice citrónovej šťavy

1 vajce

1 najemno nasekanú cibuľu

1 lyžicu nasekanej pažítky

Soľ

Mleté čierne korenie

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke a keď sú mäkké scedíme a necháme chvíľku vychladnúť. Potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame.

K nastrúhaným zemiakom pridáme ostatné ingrediencie (citrónovú šťavu, syr,  cibuľu, vajce, pažítku) a zmes dochutíme soľou a korením. Zmes poriadne premiešame, aby sa všetky ingrediencie prepojil.

Zmes vložíme do chladničky cca na 1 hodinu, aby stuhla. Potom zo zmesi tvarujeme jednotlivé placky, ktoré na oleji vysmažíme dozlatista.

Salašníce zemiakové placky

Salašnícke zemiakové placky

Potrebujeme:

10 zemiakov

2 strúčiky cesnaku

1 vajce

3 lyžice strúhanky

Sušenú majoránku

Drvenú rascu

Soľ a korenie

100 g bryndze

1 lyžicu kyslej smotany (voliteľné)

Zväzok zelenej cibuľky

Postup:

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame. Prebytočnú tekutinu odstránime a pridáme vajce, strúhanku, pretlačený cesnak a koreniny.

Vymiešame cesto z ktorého na panvici formujeme jednotlivé placky. Vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.

V miske zmiešame bryndzu so smotanou a podávame s plackami. Posypeme nasekanou cibuľkou.

Prebytočný olej z placiek odstránime papierovou utierkou.

Írske zemiakové placky z 3 prísad

Írske zemiakové placky z 3 ingrediencií

Potrebujeme:

4 stredne veľké zemiaky

50 g hladkej múky

Zväzok pažítky nakrájanej nadrobno

Voliteľné soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke v slanej vode a popučíme ich ako pri príprave klasickej zemiakovej kaše. K zemiakom pridáme múku, pažítku a premiešame – vypracujeme zemiakové cesto. Ak sa nám cesto zdá málo slané, pridáme štipku soli.

Vezmeme kúsok cesta a na pomúčenej pracovnej doske z neho vyformujeme placku.

Na panvici rozpálime olej a placky vypražíme z oboch strán dozlatista.

Podávame so zeleninkou, mäskom alebo inou prílohou podľa chuti.

Najlepšie recepty na dnes