plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 top chuťoviek zo syra, ktoré viete rýchlo pripraviť: Chutia výborne a ohúria všetkých vašich hostí!

Pre všetkých milovníkov syra. Prinášame vám zoznam perfektných syrových chuťoviek, ktoré viete rýchlo a jednoducho pripraviť a budú ozdobou každého slávnostného stola. Vyskúšajte každú jednu, sú vynikajúce.

Pre všetkých milovníkov syra. Prinášame vám zoznam perfektných syrových chuťoviek, ktoré viete rýchlo a jednoducho pripraviť a budú ozdobou každého slávnostného stola. Vyskúšajte každú jednu, sú vynikajúce.

Syrová rolka

Jemná roláda z plátkového syra a chutnej náplne!

Potrebujeme:

250 g toastového syra alebo tvrdého syra nakrájaného na tenké plátky

Na náplň:

150 g šunky strúhanej alebo nakrájanej nadrobno

150 g kyselých uhoriek nakrájaných nadrobno

250 g tvrdého syra nastrúhaného najemno

200 ml kyslej smotany

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Najskôr si pripravíme náplň. Je to veľmi jednoduché, stačí v miske zmiešať všetky prísady.

Rúru nastavíme na 100 stupňov.

Plech na pečenie vymastíme olejom a uložíme na dno plátky syra tak, aby sa čiastočne prekrývali. Potom prikryjeme alobalom a vložíme do rúry.

Vložíme na 10 minút do rúry. Potom pomocou noža opatrne odstránime syr zo dna plechu. Ak sa syr na niektorých vrstvách roztrhne, tieto jednoducho spojíme a dobre pritlačíme.

rolat-od-sira-35

Potom na syrový základ navrstvíme rovnomerne náplň a pevne zrolujeme. Roládu zabalíme do fólie a minimálne na 2 hodiny vložíme do chladničky. Servírujeme ako klasickú roládu nakrájanú na plátky.

Šunkovo-syrové taštičky

kolaz_1477591451

Potrebujeme:

6 plátkov šunky

6 ks syra Babybels alebo iného tvrdého syra nakrájaného na menšie kúsky

100 g hladkej múky

100 g strúhanky

2 vajcia

Olej

Postup:

Do každého plátku šunky zabalíme syr tak, aby nám vznikol tvar taštičky (viď video).

Najdôležitejšie je, aby syr na každej strane zakrytý šunkou, aby nevytiekol počas tepelnej úpravy.

Každú taštičku obalíme v múke, rozšľaných vajciach a nakoniec v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Podávame s čerstvou zeleninou a obľúbeným dipom.

Syrové guľôčky ľahké ako pierko

Nadýchané syrové guličky, ľahké ako pierko!

Potrebujeme:

80 g hladkej múky

80 g masla

3 vajcia

40 g najemno nastrúhaného syra

200 ml vody

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Na panvici rozpustíme 80 g masla, 200 ml vody a štipku soli. Za stáleho miešania necháme na miernom ohni, kým maslo a voda nevytvoria jednotnú tekutú zmes.

Sirne-kuglice-2

Sirne-kuglice-3

Do zmesi postupne vmiešame múku, až kým nám nevznikne konzistencia hustého cesta (viď obrázok). Cesto miešame na miernom ohni 2-3 minúty.

Sirne-kuglice-4

Sirne-kuglice-5

Cesto preložíme do samostatnej misky a pridáme k nemu vajcia a za rýchleho miešania vymiešame homogénnu, jemnú hmotu do ktorej nakoniec vmiešame syr.

Sirne-kuglice-7

Miešanie je v tomto recepte obzvlášť dôležité, aby sa do cesta dostal vzduch a bolo krásne nadýchané a vláčne. Cesto miešajte asi 5 minút.

Sirne-kuglice-8

Takto pripravené cesto môžeme navrstviť do cukrárskeho vrecka, alebo dávkovať na plech pomocou lyžice. Z cesta vytvárame malé guličky – bochníčky, ktoré v dostatočných rozostupoch dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Sirne-kuglice-9

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov, kým bochníky nezískajú zlatistú farbu.

Sirne-kuglice-10

Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.

Chrumkavé syrové tyčinky

Fantastická chuťovka k telke: Chrumkavé syrové tyčinky zachutia celej rodine!

Potrebujeme:

30 g čerstvého droždia

100 ml teplého mlieka

½ lyžičky cukru

700 g polohrubej múky

250 g masla

6 lyžíc masti

2 žĺtky

150 g strúhaného tvrdého syra

175 g kyslej smotany

1 lyžičku soli

1 lyžičku rasce.

1 lyžičku sladkej papriky

Na potretie:

1 vajce

Postup:

Z teplého mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások.

V miske zmiešame múku so zmäknutým maslom, masťou, žĺtkami, smotanou a ½ strúhaného syra. Pridáme kvások a soľ. Vymiešame hladké cesto a necháme ho odpočívať 3 hodiny.

Potom cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Nakrájame na tyčinky a preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom, posypeme paprikou a rascou.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov, kým tyčinky nie sú na povrchu zlatisté. V priebehu pečenia posypeme zvyšným syrom.

Najjednoduchší recept na syrové tyčinky

Najjednoduchší recept na syrové tyčinky!

Potrebujeme:

300 g hladkej múky + 1 lyžičku

1 lyžičku soli

250 g masla

175 g kyslej smotany

1 vajce

150 g strúhaného syra

Postup:

Múku so soľou nasypeme do misy. Pridáme nastrúhané alebo na kocky nakrájané maslo a vypracujeme drobivú zmes, do ktorej postupne primiešame smotanu. Vypracujeme jednotné cesto – keďže je cesto lepivé, je dobré nasypať na vrch kopcovitú lyžičku múky.

Zabalíme do fólie a vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, prípadne na celú noc.

Vychladené cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm. Nakrájame na prúžky dlhé približne 10 a široké 1 cm.

Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme syrom.

Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 23 minút, alebo kým tyčinky nie sú na povrchu hnedasté.

Syrové slimáky

 

Potrebujeme (na 96 kúskov):

500 ml mlieka

50 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

800 g hladkej múky

1 lyžičku soli

100 ml oleja

Na náplň:

250 g ovčieho syra (môže byť aj iný syr, prípadne tvaroh, alebo klasický strúhaný eidam)

100 g zmäknutého masla

3 žĺtky

1 lyžičku soli

Postup:

Zo 100 ml teplého mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. V inej miske zmiešame olej so zvyšným mliekom, múkou, soľou a nakoniec aj kváskom. Vypracujeme hladké jednotné cesto bez hrudiek.

Cesto vyberieme z misy a preložíme na pomúčenú dosku, kde ho rozdelíme na 4 rovnaké časti. Prikryjeme a necháme podkysnúť, kým si pripravíme náplň.

Na náplň je potrebné dobre vymiešať syr, so žĺtkami, soľou a maslom.

Keď máme náplň prirpavenú, vezmeme prvý bochník cesta a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 40 x 25-30 cm. Na povrch rovnomerne rozotrieme ¼ náplne a potom pevne zrolujeme. Rolku, ktorá nám takto vznikne nakrájame na pásy široké asi 2 cm. Takto postupujeme s každou rolkou. Ideálne je slimáky uložiť do formy na muffiny, aby perfektne držali tvar. Môžete ich však aj uložiť na papier na pečenie a piecť ako zvyčajne.

Pred vložením do rúry, môžeme potrieť vajíčkom a posypať syrom (tento krok je však už len na vás).

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 15-20 minút.

Dobrá rada: Medzi pečením jednotlivých várok dajte náplň do chladničky, aby zbytočne nezmäkla.

Syrové misky

Stačí nastrúhať trochu tvrdého syra roztopiť na panvici a potom preložiť na obrátený pohár, vďaka čomu sa syr vytvaruje do podoby mini-košíčka. Do košíčka môžete servírovať jednoduchý zeleninový šalát, omáčku, alebo iné dobroty. Vyzerá to skvele a čo je najlepšie, nemusíte umývať misky, sú stopercentne jedlé!

Syrové guličky s cesnakom

Potrebujeme:

200 g tvrdého syra

3 vajcia

2-3 strúčiky cesnaku

1-2 lyžice hladkej múky

Olej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Syr nastrúhame, ochutíme soľou, pridáme vajcia a premiešame.

Cesnak olúpeme a nasekáme najemno a pridáme ho do syrovej hmoty spolu s múkou. Poriadne premiešame, aby sa všetky prísady spojili.

Z cesta tvarujeme guličky, ktoré obalíme v múke.

Takto pripravené guličky vypražíme na oleji do zlatista. Prebytočný olej odstránime servítkou.

Guličky preložíme na tanier a môžeme podávať.

Syrové „samokysky“ na stole do 30 minút

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

250 g masla alebo margarínu

200 ml kyslej smotany

30 g čerstvého droždia

150 g strúhaného syra

3 lyžičky soli

Na potretie:

1 žĺtok

Na posypanie:

Strúhaná syr

Postup:

Všetky prísady zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Aj napriek tomu, že sme použili droždie, nemusíme čakať na vykysnutie. S cestom môžeme pracovať hneď. Preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme jednotlivé koláčiky.

Potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 20 minút – každá rúra pečie inak, takže vyberieme, keď sú na povrchu pekne zlatisté.

Rýchle syrové muffinky

Výborná náhrada chlebíka: Mäkučké syrové muffiny s cesnakom a bylinkami, hotové do pol hodinky!

Potrebujeme:

2 šálky hladkej múky

½ lyžice prášku do pečiva

½ lyžice jedlej sódy

¾ hrnčeka syrokrému

1 lyžičku soli

2 vajcia

1 téglik bieleho jogurtu (prípadne podľa konzistencie cesta)

Čierne mleté korenie

3-4 strúčiky cesnaku

6 lyžíc oleja

Sušenú bazalku, oregano, alebo akékoľvek iné zelené bylinky

Hrsť nadrobno nakrájanej šunky – voliteľné

Postup:

V jednej miske zmiešame suché a v inej tekuté prísady a syr (suroviny by mali byť izbovej teploty). Obe zmesi zmiešame a vymiešame hladké cesto.

Navrstvíme do formy na muffiny vymastenej olejom alebo maslom. Vrstvíme asi do ¾ veľkosti jednotlivých otvorov.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút.

Syrové krekry zo 4 surovín

Domáce syrové krekry zo 4 surovín!

Potrebujeme:

100 g hladkej múky

100 g tvrdého syra najemno nastrúhaného

100 g masla

1 žĺtok

Postup:

Maslo nakrájame na menšie kúsky a zmiešame s múkou. Rukou vypracujeme hladké cesto. Pridáme syr, žĺtok a dôkladne premiešame. Takto pripravené cesto vyformujeme do guľatého tvaru a zabalíme do potravinovej fólie. Vložíme do chladničky na 30 minút.

Vychladené cesto rozdelíme na dve časti a každú zvlášť rozvaľkáme do tvaru kruhu.

Cesto nakrájame na trojuholníky. Slamkou vytvoríme na povrchu každého trojuholníka dierky.

Trojuholníky preložíme na plech, vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 10 minút pri teplote 180 stupňov.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes