plny-hrniec_transparent_negativ.png

11 tipov na nepečené vianočné dezerty, ktoré pripravíte rýchlo a jednoducho!

Tipy pre všetkých, ktorí tento rok nestíhajú napiecť obľúbené vianočné dobroty, alebo si jednoducho povedali, že si cez sviatky konečne vydýchnu a rúru nechajú vypnutú. Prinášame vám najlepšie recepty na rýchle, jednoduché a pritom fantastické vianočné dezerty.

Tipy pre všetkých, ktorí tento rok nestíhajú napiecť obľúbené vianočné dobroty, alebo si jednoducho povedali, že si cez sviatky konečne vydýchnu a rúru nechajú vypnutú. Prinášame vám najlepšie recepty na rýchle, jednoduché a pritom fantastické vianočné dezerty.

Orechové hniezda

Potrebujeme:

200 ml vody

200 g práškového cukru

150 g margarínu/masla

100 g horkej čokolády

150 g mletých vlašských orechov

250 g drvených maslových sušienok/piškót

Na obaľovanie:

Mleté orechy

Na plennie:

Nutellu

Postup:

Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.

Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.

Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.

Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.

gjMôžeme podávať okamžite.

Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.

Tvarohovo-kokosové guličky

Potrebujeme:

250 g tvarohu

100-150 g strúhaného kokosu

2 lyžice medu (alebo podľa chuti)

Kakao na obaľovanie

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.

Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.

Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Nepečené kávové tyčinky

Potrebujeme:

250 g maslových sušienok rozdrvených

1 šálku strúhaného kokosu

400 g kondenzovaného mlieka

60 g roztopeného masla

200 g masla izbovej teploty

2 a ½ šálky práškového cukru

¼ šálku teplého mlieka

2-3 lyžice instantnej kávy

Potrebujeme:

Kondenzované mlieko zmiešame s rozpusteným maslom. Najemno rozdrvené sušienky zmiešame v samostatnej miske s kokosom. Pridám zmes kondenzovaného mlieka.

Nepečená roláda

Nepečená čokoládovo-kokosová roláda

Potrebujeme:

Na tmavú vrstvu:

250 g drvených maslových sušienok alebo piškót

100 g drvených lieskovcov

100 g práškového cukru

1 lyžicu rumu

1 lyžicu kakaa

13-14 lyžíc uvarenej instantnej kávy

100 g rozpustenej čokolády

Na bielu vrstvu:

200 g masla

200 g práškového cukru

50 g strúhaného kokosu

3 lyžice rumu

Postup:

Všetky ingrediencie na tmavú vrstvu zmiešame a rukami vypracujeme homogénne cesto.

Rozpustené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme strúhaný kokos a rum (namiesto rumu môžeme použiť vodu). Vypracujeme homogénne cesto.

Tmavé aj svetlé cesto vložíme na chvíľu stuhnúť do mrazničky, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Cestá z mrazničky vyberieme a obe časti rozdelíme na dve polovice (vytvoríme tak 2 menšie rolády). Všetky 4 časti cesta rozvaľkáme pomocou potravinárskej fólie a potom jednoducho preložíme bielu vrstvu na tmavú a zrolujeme. Hotovú roládu zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odležať.

Z rolády odstránime fóliu, posypeme kokosom a podávame nakrájanú na kolieska.

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Falošné parížske rožky

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

400 ml smotany na šľahanie 33%

200 g čokolády na varenie

2 bal. stužovača do šľahačky

100 g práškového cukru

Vrchná vrstva:

100 g čokolády na varenie

50 g masla

30 g tuku

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a preložíme na sporák. Postupne zahrievame na miernom ohni a potom odstavíme – smotana sa nesmie variť!

Do horúcej smotany pridáme cukor a čokoládu na varenie nalámanú na kúsky. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a necháme vychladnúť – ideálne uložíme na celú noc do chladničky.

Potom smotanu s čokoládou vyšľaháme so stužovačmi na tuhú šľahačku. Navrstvíme ju do cukrárenského vrecka (príp. do igelitového vrecka z odstrihnutým rohom) a navrstvíme na dlhé piškóty.

Nakoniec si pripravíme polevu.  Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a tukom. Keď sú ingrediencie rozpustené, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť.  V čokoláde máčame dlhé piškóty a uložíme ich piškóty s krémom. Nakoniec posypeme strúhaným kokosom. Vložím do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Rýchle snehové guličky

Rýchle snehové guľôčky

Potrebujeme:

500 g tvarohu (obsah tuku 5-9%)

100 g práškového cukru – namiesto cukru môžeme použiť med

180 g strúhaného kokosu

40 g lieskových orieškov

Postup:

V miske vyšľaháme tvaroh s cukrom. Do tejto hmoty primiešame aj väčšinu kokosu – zvyšný kokos použijeme na obaľovanie.

Z tvarohovo-kokosovej hmoty formujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha. Do vnútra každej guľôčky vtlačíme lieskový oriešok.

Nakoniec obalíme každú guľôčku v strúhanom kokose, preložíme na plech alebo misu a na niekoľko hodín odložíme do chladnučky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Pyramídy

Bez pečenia: Fantastické pyramídy s maslovým krémom!

Potrebujeme:

400 g kakaových maslových sušienok

170 g mletých orechov

150 g práškového cukru

2 lyžice kakaa

2 bielky

120 g masla

Rum a mlieko – voliteľné

Náplň:

100 g masla

100 g práškového cukru

2 žĺtky

Postup:

Bielky rozmiešame vidličkou tak, aby sa trochu spenili. Pridáme drvené sušienky, zmäknuté maslo, orechy, cukor a kakao. Rukou vymiešame cesto – ak je cesto príliš sypké, pridáme mlieko. Podľa chuti môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu.

Teraz si pripravíme náplň. Žĺtky vymiešame nad parou spolu s cukrom. V samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo do peny a potom zmiešame so žĺtkovou hmotou.

Pripravíme si formičky na úliky, vežičky (prípadne iní tvary a vysypeme ich práškovým cukrom. Formy naplníme tmavým cestom a do stredu urobíme jamku. Do jamky naplníme žĺtkovo-maslový krém. Uhladíme a môžeme podávať. Skladujeme na chladnom mieste.

Šialene dobré „Margot“ guličky

Potrebujeme:

60 g masla

50 ml vody

100 g sušeného mlieka

50 g krupicového cukru

50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

Lieskové oriešky

2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )

Postup:

V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.

Sušienková roláda

Potrebujeme:

2 jablká

4 zrelé banány

200 g práškového cukru

250 g zmäknutého masla

300 g maslových sušienok – rozdrvených

Na ozdobu:

Šľahačku

Čokoládovú polevu

Mleté orechy

Postup:

Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno (prebytočnú šťavu zlejeme). K jablkám pridáme rozmixované – alebo vidličkou roztlačené banány a zmes premiešame. Pridáme aj zmäknuté maslo, cukor a sušienkovú drť. Všetko premiešame.

Plech alebo tácku vyložíme alobalom a vyklopíme naň zmes, ktorú rozotrieme na hrúbku približne 1,5 cm.Celé banány uložíme do stredu a opatrne zrolujeme hmotu tak, aby pokrývala povrch banánov. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín.

Vychladenú roládu potrieme šľahačkou a ozdobíme polevou (alebo hoblinkami čokolády) a drvenými orieškami.

Kokosíno

Potrebujeme:

Na krém:

250 g masla

200 g práškového cukru

200 g strúhaného kokosu + 50 -100 g na posypanie

Na cesto:

500 g maslových sušienok

4 lyžice nesladeného kakaového prášku

100 g práškového cukru

150 ml rumu – môžeme nahradiť rumovou arómou

Trochu mlieka (prípadne vody)

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky a rozdrvíme v mixéry (prípade pomocou kuchynského valčeka). Sušienkovú drť zmiešame s kakaom, cukrom a rumom. Miešame a postupne pridávame do zmesi mlieko (alebo vodu).

001

002

Vypracujeme tuhé cesto.

V miske vyšľaháme maslo s cukrom a potom do tejto hmoty vmiešame kokos.

003

Prasovnú dosku posypeme kokosom a kakové cesto rozdelíme na 3 časti. Prvú časť cesta preložíme na dosku posypanú kokosom a rozvaľkáme.

004

Rovnako postupujeme aj pri zvyšných dvoch kúskoch cesta.

Na cesto navrstvíme krém, prikryjeme druhým cestom (stranou na ktorej je kokos), opäť navrstvýme krém a prikryjeme cestom.

005

006

Nakoniec posypeme zvyšným kokosom a vložíme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť.

007

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes