Dezerty z kyslej, alebo sladkej smotany sú veľmi obľúbené a určite si na nich každý z času na čas pochutná. Dnes vám prinášame inšpirácie na najobľúbenejšie smotanové recepty našich fanúšikov. Neváhajte a vyskúšajte niektorý už dnes!
Neodolateľný smotanový dezert s ovocím
Vynikajúci letný dezert, ktorý spája svieže ovocie a lahodný smotanový krém. Táto pochúťka si vás jednoducho získa.
Potrebujeme:
200 g sušienok alebo piškót nalámaných na menšie kusy
1 bal. smotanového alebo vanilkového jogurtu
400 ml mlieka
2 lyžice hnedého cukru (alebo podľa chuti)
200 g kyslej smotany
150 g čerstvých čučoriedok
150 g čerstvých jahôd
(prípadne iné ovocie podľa chuti)
200 ml smotany na šľahanie
Postup:
Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding a necháme vychladnúť (počas chladnutia semtam premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža).
Do vychladnutého pudingu vmiešame kyslú smotanu – vymiešame hladký krém.
Ovocie umyjeme, jahody môžeme prekrojiť na polovice alebo na štvrtinky. Do pohárov vrstvíme nalámané sušienky, ovocie, krém a opakujeme, kým nenaplníme celý pohár. Poháre vložíme do chaldničky vychladiť.
Podávame ozdobené šľahačkou.
Poznámka: dezert chutí vynikajúco aj s banánovým, karamelovým alebo kokosovým krémom. Vyskúšajte rôzne varianty.
Rýchly smotanovo-jablkový koláč
Hľadáte dezert, ktorý nevyžaduje zdĺhavú prípravu? Ste na správnom mieste, tento skvelý koláčik pripravíte za niekoľko minút. Doprajte si skvelý dezert ku kávičke s ktorým bude aj uponáhľaný pondelok o niečo krajší!.
Potrebujeme:
300 g kyslej smotamy
250 g hladkej múky
3 vajcia
200 g cukru
2 jablká
100 g hrozienok
50 g zmäknutého masla
1 lyžičku prášku do pečiva
1 bal. vanilkového cukru
Múku a maslo na vymastenie a vysypanie formy
Posýpka:
20 g masla
3-4 lyžice múky
3 lyžice cukru
Postup:
Vajíčka vyšľaháme s cukrom a postupne za stáleho šľahania pridáme kyslú smotanu, maslo, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Dôkladne premiešame.
Jablká umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Hrozienka namočíme na krátko do vody, scedíme a necháme uschnúť.
Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do formy nalejeme polovicu cesta. Na cesto uložíme jablká a hrozienka. Zalejeme druhou polovicou cesta.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Medzitým si pripravíme posýpku. Maslo zmiešame v miske s múkou a cukrom a vypracujeme posýpku. Tortu po 20 minútach pečenia vyberieme, posypeme zmesou a pečieme ďalších 20 minút.
Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.
Smotanovo-pudingové vlny
Potrebujeme:
Na cesto:
5 vajec
50 g kryštálového cukru
100 ml oleja
100 ml horúcej vody
250 g polohrubej múky
1/2 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
2 lyžice kakaa
Pudingová vrstva:
2 bal. čokoládového pudingu
5 lyžíc kryštálového cukru
1 l mlieka
Smotanová vrstva:
4 bal. kyslej smtoany
5 lyžíc kr. cukru
4 bal. vanilkového cukru
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky ušľaháme s oboma cukrami na tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme žĺtky. Do hmoty postupne vmiešame aj ostatné ingrediencie – najskôr olej, vodu a postupne aj múku a prášok do pečiva. Výsledkom by malo byť ľahké vzdušné cesto.
Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame kakao. Formu na pečenie s rozmermi 25×35 cm vymastíme a vysypeme múkou. Na plech navrstvíme bledé cesto.
Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme hustý čokoládový puding a vytvorime z neho „fľaky“ na bledom ceste. Na puding potom navrstvíme aj kakaové cesto (viď obrázok).ň
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa cesto nezačne odliepať od krajov.
Zo smotany a oboch druhov cukru pripravíme smotanový krém, ktorý navrstvíme na ešte horúce cesto. Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, ideálne na celú noc
Nadýchaný smotanový krém s čokoládou
Famózny krém s jemnou vôňou kávy a lahodnou čokoládou. Vynikajúco sa hodí do sladkých dezertov, alebo len tak, ako skvelú pochúťku na spríjemnenie popoludnia. Spravte si radosť aj vy! :-)
Potrebujeme:
1 lyžičku rozpustnej kávy
¼ šálky horúcej vody
1 šálku smotany na šľahanie
1 ½ šálky práškového cukru
240 g smotanového syra
1 lyžičku vanilkového extaktu
50 g strúhanej 70% čokolády
Postup:
Kávu nasypeme do horúcej vody, rozmiešame a necháme chvíľku vychladiť.
Zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku. V inej miske zmiešame syr s cukrom a vanilkovým extraktom. Postupne do krému vmiešame rozpustenú kávu.
Nakoniec primiešame do krému opatrne šľahačku tak, aby výsledná hmota bola čo najviac nadýchaná. Do pohárov striedavo vrstvíme krém a strúhanú čokoládu (prípadne môžeme vymeniť čokoládu za kakao).
Môžeme pridať aj ovocie, orechy alebo piškóty.
Nadýchaná smotanová bublanina s marhuľami
Bublanina je jeden z najobľúbenejších letných koláčikov, ktorý môžeme pripraviť z akéhokoľvek druhu ovocia, ktoré práve dozrieva v záhrade. Mojím favoritom je bublanina z marhúľ a smotanového cesta podľa receptu mojej babičky. Chutí úžasne! :-)
Potrebujeme:
4 vajcia
350 g hladkej múky
350 g kyslej smotany
90 g kryštálového cukru
1 lyžičku sladidla stévie (prípadne iného sladidla, alternatívou môže byť vanilkový cukor – 2 bal.)
1 bal. prášku do pečiva
2 dl oleja
700 g marhúľ
Práškový cukor na posypanie
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom a stéviou. Pridáme smotanu, múku spolu s práškom do pečiva a olej. Vymiešame jednotné cesto.
Cesto navrstvíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto uložíme kúsky marhúľ.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Nepečený smotanový dezert s banánmi
Dezert s rýchlou prípravou a skvelou chuťou. Vynikajúca dobrota, ktorý vás príjemne naladí na pohodovú víkendovú nôtu. :-)
Potrebujeme:
2 bal. smotanového pudingu (alebo vanilkového)
750 ml mlieka
4 lyžice hnedého cukru
200 ml pochúťkovej smotany
Detské piškóty
3-4 zrelé banány
Postup:
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding
Necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža
Dno formy vyložíme detskými piškótami (môžeme poprskať trochou mlieka). Na piškóty uložíme plátky banánov.
Keď puding vychladne, vmiešame doň kyslú smotanu a podľa chuti môžeme dosladiť cukrom či medom.
Krém navrstvíme na banány a na vrch uložíme opäť detské piškóty (nie príliš nahusto).
Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.
Smotanová pochúťka s ovocím
Na tento skvelý dezert nepotrebujete žiadne cesto a dokonca ani piškóty. Vyčarujete ho zo smotany, ovocia a želatíny. Vynikajúca voľba pre každého, kto si rád dopraje sladkú dobrotu pripravenú takmer bez námahy.
Potrebujeme:
5 lyžičiek práškovej želatíny
½ litra prevarenej studenej vody
1 liter kyslej smotany
½ šálky práškového cukru
1 – 2 šálky bobuľovitého ovocia podľa chuti (čím viac druhov ovocia použijete, tým chutnejší bude výsledok)
Postup:
Želatínu nasypeme do vody a necháme cca 40 minút napučať.
Medzitým v miske zmiešame smotanu s cukrom.
Keď želatína napučí, preložíme ju na plameň a za stáleho miešania necháme celkom rozpustiť. Želatínu nevaríme! Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a opatrne vmiešame do smotanovej hmoty. Vymiešame dohladka. Nakoniec do hmoty vmiešame ovocie tak, aby bolo v hmote približne rovnako rozložené.
Nakoniec hmotu preložíme do silikónovej formy a na 3-4 hodiny vložíme do chladničky.
Dezert podávame nakrájaný na plátky.
Nepečená smotanová torta s ovocím
Krém, ovocie a maslové sušienky. To základ pre túto vynikajúcu tortu, ktorú pripravíte skutočne rýchlo a bez väčšej námahy. Stačí len zmiešať všetky ingrediencie v mise, zaliať smotanovým krémom a potom vyklopiť. Sladká pochúťka je je na svete! :-)
Potrebujeme:
500 g kyslej smotany
¾ – 1 šálku práškového cukru
3 lyžice želatíny v prášku
50 g jahôd
50 g hrozna
50 g kivi
50 g pomarančov
50 g banánov
(prípadne iné ovocie podľa chuti)
Vodu na napučanie želatíny
Ďalej budeme potrebovať:
Šalátovú misu
Potravinársku fóliu
Postup:
Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na plameni (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť.
Smotanu zmiešame s cukrom a sušienky nalámeme na menšie kúsky – prípadne popučímekuchynským valčekom. Vychladnutú želatínu postupne vmiešame do smotany a dôkladne premiešame.
Šalátové misu vystelieme fóliou a vložíme do nej ovocie a kúsky sušienok. Nakoniec navrstvíme smotanový krém a misou trochu zatrasieme, aby sa krém dostal až na dno. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín. Potom vyberieme, vyklopíme na rovný povrch a môžeme podávať.
Smotanové kocky
Vynikajúci dezert so smotanovým krémom a nadýchaným cestom. Fantastický zákusok, ktorý poteší každého maškrtníka.
Potrebujeme:
8 bielkov
8 lyžíc práškového cukru
8 lyžíc hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
150 ml mlieka
Krém:
700 ml mlieka
8 žĺtkov
5 lyžíc kryštálového cukru
9 lyžíc hladkej múky
1 bal. vanilkového cukru
100 g práškového cukru
200 g masla
200 ml smotany na šľahanie
500 ml smotany na šľahanie
Na posypanie:
Kakao alebo hoblinky čokolády
Postup:
Bielky preložíme do väčšej misky a ušľaháme na tuhý sneh. Postupne pridávame práškový cukor a múku spolu s práškom do pečiva.
Bielkové cesto navrstvíme na plech (35×35 cm) vymastený olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Cesto upečieme pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Upečené – ešte horúce bielkové cesto zalejeme studeným mliekom a necháme vychladnúť.
Žĺtky rozmiešame v menšom množstve mlieka a postupne primiešame múku. Miešame tak, aby v zmesi neboli hrudky.
Zvyšné mlieko spolu s cukrom preložíme na plameň a necháme zovrieť. Potom pridáme mlieko so žĺtkami a múkou a varíme za stáleho miešania, kým zmes nezačne hustnúť. Krém zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť.
V samostatnej miske vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Postupne do tejto hmoty vmiešame žĺtkový krém. Nakoniec primiešame aj vyšľahanú šľahačku (200 ml) a tento krém navrstvíme na cesto.
Krém uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Nakoniec na vrch zákusku navrstvíme ušľahanú šľahačku (500 ml) a posypeme kakaom alebo hoblinkami čokolády.
Podávam vychladené.
Orechovo-smotanová roláda bez múky
Vynikajúci dezert s rýchlou a jednoduchou prípravou. Navyše, vláčne cesto neobsahuje žiadnu múku.
Potrebujeme:
4 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
50 g mletých vlašských orechov
200 g kyslej smotany
Práškový cukor alebo med – podľa chuti
Postup:
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne vmiešame kryštálový a vanilkový cukor. V miske rozmiešame vidličkou žĺtky a opatrne vmiešame do snehu. Rovnako vmiešame aj mleté orechy.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 12-15 minút.
Po upečení hneď odstránime papier. Môže sa stať, že papier sa bude veľmi lepiť a preto si môžeme pomôcť vlhkou utierkou, ktorou prikryjeme papier a o pár minút by sa mal jednoducho odlepiť od cesta.
Kyslú smotanu zmiešame s práškovým cukrom alebo medom a rovnomerne navrstvíme na cesto. Cesto opatrene zrolujeme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Roládu môžeme posypať práškovým cukrom alebo čokoládovými hoblinkami.
Smotanová pena s ovocím
Veľmi chutný dezert bez pečenia a zdĺhavej prípravy. Hodí sa na slávnostný stôl a rovnako aj na bežné popoludnie.
Postup:
500 g kyslej smotany
100 g práškového cukru
2 banány
2 bal. želatíny v prášku
Postup:
Do smotany (izbovej teploty) pridáme cukor a dobre premiešame. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, necháme vychladnúť a postupne všľaháme do smotany.
Banány nakrájame na kolieska alebo kocky a striedavo vrstvíme so smotanovým krémom do dezertných pohárov (môžeme použiť aj iné ovocie podľa chuti).
Môžeme ozdobiť kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.