plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-rokov starý recept: Máčané kolieska deda Mráza!

Trvalo mi veľmi dlho, kým som našla recept na toto sviatočné pečivo, ktoré robievala už moja prababička. Vôňa týchto jemných sušienok bola neklamným znakom, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku. Na stole nechýbali nikdy, keď sa stretla celá rodina. Na vylepšenie chuti vyskúšajte do cesta pridať citrónovú kôru, toto vylepšenie im pridá na chuti.

Trvalo mi veľmi dlho, kým som našla recept na toto sviatočné pečivo, ktoré robievala už moja prababička. Vôňa týchto jemných sušienok bola neklamným znakom, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku. Na stole nechýbali nikdy, keď sa stretla celá rodina. Na vylepšenie chuti vyskúšajte do cesta pridať citrónovú kôru, toto vylepšenie im pridá na chuti.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g masla

100 ml teplého mlieka

20 g droždia

Práškový cukor na posypanie

Rum podľa chuti

Trochu citrónovej kôry

Postup:

Do mlieka nasypeme cukor, droždie a trochu múky. Počkáme, kým vyjde kvások.

Keď vyjde kvások, zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto – zvyšnou múkou, cukrom, zmäknutým maslom, citrónovou kôrou a trochou rumu.

Nie je potrebné čakať, kým cesto vykysne, pracujeme s ním hneď. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Pomocou vykrajovátka z cesta vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary. Aby sa dali neskôr navliecť, je potrebné, aby boli vyrezané aj v strede.

Následne vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.

Po upečení prichádza časť, vďaka ktorej získajú kolieska svoju nezameniteľnú chuť a typickú podobu. Upečené kolieska navlečieme na niť a namočíme do horúcej vody a hneď vytiahneme a obalíme v cukre.

zdroj: coolinarika

Najlepšie recepty na dnes